Тиха подводна еволюция край Канкун

Изкуствено скулптуриран риф, който подпомага биоразнообразието
Тиха подводна еволюция край Канкун

Малка тайна 1: ужасно сме влюбени във водата и нейните измерения! Затова нямаше как да подминем факта, че вчерашният ден беше посветен именно на нея. Аква тематиката успя да ни развълнува до такава степен, че просто ни се прииска да зарежем всичко, и със скромен ръчен багаж да отпрашим към Мексико. Vamos! 

Е, засега ще трябва да се задоволим единствено с виртуално пътешествие на юг към земите на ацтеките. Спираме се точно на тази дестинация, защото крайбрежнитe води на курортния град Канкун са се превърнали в най-големия подводен музей в света. Смелият проект, по идея на Джейсън Тейлър – авангарден скулптор от световна величина, носи името Silent Evolution, което в превод от английски език буквално означава "Тиха еволюция".

Всъщност, "тихата еволюция" започва, когато през ноември 2010 година 400 човешки скулптури с реални размери са потопени в подводния парк Isla Mujeres на дъното на Карибско море. Реалистичните фигури, чието общо тегло е 120 тона, са изработени от специален корозионно устойчив бетон с неутрално pH. И там, на близо десет метра под морското развнище, те образуват изкуствени рифове, превръщайки се в дом за естествената флора и фауна на водите. Постоянно променящата им се позиция, вследствие на морските течения, пък е истинска атракция за ентусиастите гмуркачи, които дръзват да изследват подводната племенна композиция. Всяка статуя е съвсем детайлно пресъздадена, като за натуралистичните мимики и жестове креативният творец е използвал калъпи от живи хора, доброволци за проекта.

Jason de Caires TaylorSilent Evolution

Еко идеята, скрита зад зрелищния проект, е да се измести фокуса от кораловите рифове, които ежегодно биват разрушвани заради огромния поток посетители и така да се предпази биоразнообразието по бреговете на Мексико. Посланието, което Тейлър отправя, цели да припомни на хората близката ни връзка с природата и зависимостта ни от нея. И ето, че съвременното изкуство и околната среда биха могли успешно да си взаимодействат. 

Jason de Caires TaylorSilent Evolution

Освен като скулптор обаче, от дълги години Тейлър се изявява и като инструктор по гмуркане, подводен фотограф и еколог. Вероятно така се поражда и страстта му към моретата, а с нея - и отговорността към подводния свят. 

Със сигурност ще продължим да следим работата на Джейсън, която прилича на късче от потъналия континент Атлантида. Вие, от друга страна, също може да наблюдавате развитието на подводния музей и постепенно "обличащите се" в ярки коралови цветове скултури на официалната страница на проекта. 

Преди да ви кажем "адиос" обаче, посетете галерията, където сме селектирали някои наистина зашеметяващи фотографии. Ехоо, видеото също не е за изпускане :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 24.03.2012 | 17:12
    Това е нещо невероятно и уникално. Гледам го и онемявам.Нямам думи!!!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май