Спестете енергията на човечеството!

Ще видите, че си заслужава усилията.
Спестете енергията на човечеството!

Преди не знаех какъв е смисълът от това да загасяш лампата, когато излизаш от стаята. Не се тревожех за това, че някой плаща сметките в края на месеца. Нито пък ми хрумваше, че природните ресурси могат да се изчерпят. Още по-малко се замислях колко мръсотия отива на някое отдалечено бунище всеки път, щом контейнерите с боклук се препълнят с хартийки, пластмасови кофички и метални консерви...

Но това е нашата планета и бъдещето й ни засяга, защото все още черпим от нейната енергия. Удобно е, безспорно, но няма да е вечно. Затова ви предлагаме няколко прости съвета, с които да съхраните енергия и да се погрижите за здравето си:

  • Гасете не само лампите, но и компютъра си, когато не го използвате. За съжаление, макар че някои от нас обичат да оставят машината включена, дори когато лягат да спят, през това време тя продължава да харчи електроенергия. Усилието, необходимо за изключването й е малко, но ползата е голяма. Пък и се замислете: какъв е смисълът всеки ден да оставяте включено нещо, което реално не употребявате?
  • Ползвайте енергоспестяващи крушки. Макар началната инвестиция в тях да е по-голяма, с времето същата ще ви се възвърне, а лампата ще ви се отплати с дълга и вярна служба. Преди да закупите енергоспестяващи крушки обаче се осведомете добре каква е мощността им и притежава ли продуктът посочените в характеристиката му свойства.
  • Използвайте еко програмата на пералната си машина. Както сами ще се убедите, прането със студена вода и препарат при по-слабо до средно замърсени дрехи може да бъде също толкова задоволително, колкото измиването с топла.
  • И най-накрая, като активни личности, не можем да не апелираме към вас да използвате телата си всеки път, когато можете да се придвижите някъде без кола. Ходете пеша, тичайте, карайте колело. Забравете мързела, той е скучен.

Дайте приноса си за намаляването на вредните емисии. Погрижете се за прекрасното си тяло и за планетата. В крайна сметка, каквото и да направим, то се връща към нас. Такъв е кръговратът на природата :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април