Спасете храната от хладилника!

Буквално - как да съхраняваме плодове и зеленчуци извън хладилника, при това за дълго
Спасете храната от хладилника!

Колегата Русев си призна чистосърдечно, че е отзивчив поръчков журналист и спретна обемен списък със съвети за удължаване трайността на плодовете и зеленчуците вкъщи.

Аз смятам да продължа темата (макар и без конкретно възложено поръчение), но с еко идея, идваща от Jihyun Ryou – дизайнерка от Южна Корея, която смята, че животът на някои храни е възможен и без хладилник :)

Ryou дълго изследва стари техники и методи за съхраняване на плодове и зеленчуци, след което създава няколко красиви и функционални контейнера за целта. Проектът й е озаглавен "Спасете храната от хладилника" (Save Food From the Refrigerator) и има за цел да намали необходимостта от хладилната технология в домашни условия. А по този начин да спести електричество и вредни емисии, отделени във въздуха. Ето как:

Картофи + ябълки = по-дълъг и щастлив живот заедно

Както стана ясно, ябълките са вкусни, но зли плодчета, които отделят доста етилен и скапват почти всички останали зарзавати наоколо.

Не и картофите обаче! Съхранявани заедно, ябълките предпазват картофите, поставени на тъмно, от прорастване.

Jihyun Ryou

Живот по вертикалата

Ryou установила, че зеленчуците, които растат вертикално на земята, е най-добре да се съхраняват в същата поза. Особено, ако са поставени в леко влажен пясък.

Предложението на дизайнерката представлява два отделни дървени контейнера, в които може да се сложи различно количество пясък. Това позволява както по-пълно покриване на някои зеленчуци, като морковите, ряпата и цвеклото например, така и частичното, което изискват пресният лук и целината.

Контейнерите са снабдени с малки стъклени фунийки, през които лесно се налива вода за овлажняване на пясъка. Това позволява поддържане на необходимата влажност за зеленчуците.

Jihyun Ryou

Вода! Вода!

Някои зеленчуци като патладжаните, краставиците, чушките, тиквичките и др. се нуждаят от постоянно навлажняване. В същото време обаче не трябва да се поставят във вода.

Решението е дървена скара, поставена плътно над съд с вода. Около последната неминуемо има влага, която поддържа зеленчуците свежи по-дълго.

Jihyun Ryou

Оризът като абсорбатор

Сигурно някои от вас помнят дрънченето на солницата в детството си? Ако сте надничали любопитно в нея, сте забелязвали зрънца ориз – изпитан метод за предпазване на солта от навлажняване.

Всъщност, оризовите зрънца действат по същия начин на всякакви подправки – черен и червен пипер, чубрица, шарена сол и т.н. Ryou ги използва, като ги поставя в специална миникутийка под корковите тапи на стъкленици за съхранение на подправки. Така оризът хем не е в директен досег със съдържанието на съдовете, хем абсорбира влагата напълно.

Jihyun Ryou

Яйцата дишат!

Да, яйчената черупка има безброй миниатюрни дупчици по себе си, което й позволява да диша по свой собствен начин и, заедно с това, да абсорбира аромати и субстанции от околната среда. За това е добре яйцата да се съхраняват внимателно.

Защо не на отделен рафт, извън хладилника и на относително чист въздух? Полицата е снабдена и със специална ваничка, в която може да проверите колко пресни са яйцата – колкото по-скоро са снесени, толкова повече потъват.

Jihyun Ryou

Серията контейнери предстои да бъде произвеждана масово, а дотогава ще следим блога към проекта, където хора от цял свят споделят своя собствен опит за съхраняването на различни продукти извън хладилника. Пък нека специалистите после разправят, че именно хладилната технология била най-значимото кулинарно откритие на човека ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май