Слънчевото павилионче

Има си соларен панел на покрива
Слънчевото павилионче

Симпатично е, нали? Ние също се влюбихме в него. За ваша информация, въпросната оригинална будка се намира в Етиопия, в непосредствена близост до езерото Лангано. И е най-новата атракция за местните жители.

Solarkiosk* е дело на архитектурния бранд GRAFT Architects. Павилиончето е уникално по рода си, защото покривът му е оборудван със соларен панел с фотоволтаични клетки. Същите представляват полупроводникови устройства, наподобяващи компютърни чипове, които превръщат слънчевата светлина в ток. Колко удобно, нали? И разбира се – природосъобразно.

Етиопското мини магазинче предлага хранителни стоки, енергия и други услуги. А падне ли мрак, светва като крушка, благодарение на слънчевите лъчи, които е "поглъщало" цял ден.

Solar Kiosk

Съвсем скоро Solarkiosk се очаква да се появи и на други места по света и най-вече в онези региони, които не са свързани към електрическа мрежа (каквито са често срещано явление в Африка). От компанията твърдят, че ще изработват и по-големи павилиони, съобразявайки се с нуждите на всяка област.

Solar Kiosk

Соларните покриви ще бъдат сглобявани в Германия, за да се гарантира качеството им. А останалата конструкция ще бъде изграждана на място, като се използват и материали, характерни за съответната околна среда. Персоналът на всяко магазинче пък ще бъде обучаван как да се грижи и да използва правилно соларната система.

Solar Kiosk

Не знаем за вас, но ние страшно харесваме идеята на архитектите и им пожелаваме успех в глобалната реализация на проекта ;) 

*Това е името и на новосъздадената компания в Германия, специализирана в производството на въпросните "слънчеви" съоръжения.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май