Слънчеви панели върху микроорганизми?

Може би един опит ще успее да открие екологичен източник на енергия...
Слънчеви панели върху микроорганизми?

Използването на слънчевите лъчи за добив на енергия не е нещо ново. Но средствата, необходими за поставяне и поддържане на слънчеви панели, не са никак малко. А когато се използва за публични нужди, съоръжението заема немалка площ. Затова група учени търси нов, ефективен метод за добив на енергия с активното участие на слънцето.

Възможно решение според екип експерти от Университета Източна Англия, Университета Лийдс и Кеймбриджкия университет е пресъздаването на процеса фотосинтеза при определени микроорганизми. За тази цел изследователите възнамеряват да прикрепят към бактериите миниатюрни соларни панели. Известно е, че по-голямата част от микроорганизмите фотосинтезират самостоятелно, затова, ако функционират нормално, панелите вероятно ще имат спомагателна функция.

Макар че проектът има екологична насоченост, в случая учените не целят да се възползват от отделяния в следствие на фотосинтезата кислород. Те разчитат, че с така създадения механизъм ще стимулират в микроорганизмите отделянето на водород, който, както знаем, е мощен източник на енергия. Точно поради тази причина обектът на опитите им най-вероятно ще бъдат водорасли, които при наличието на слънчева светлина извличат солидни количества от въпросния елемент.

Нека пожелаем успех на начинанието!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май