Синята гора

И нейната социална мисия
Синята гора

Тези странни дървета са резултат от творческите виждания на талантливия артист Константин Димопулос. Константин е роден в Египет, но е отгледан в гръцко семейство, а понастоящем живее и твори в Нова Зеландия.

Дърветата са сини, защото той нарочно ги е оцветил. За целта е ползвал специална нетоксична боя. Както виждате, получила се е една уникална ултрамаринова гора.

Такава се появява за първи път в Мелбърн, Австралия през 2005 година. А по-късно, през 2011 г., идеята е представена като проект под името The Blue Trees (Сините дървета – в буквален превод от английски език) на арт изложение във Ванкувър, Канада.

Подобен син свят отскоро има и в Уестлейк парк в Сиатъл, САЩ, по инициатива на няколко организации, вдъхновени от идеята на скулптора.

Със своята находчива инсталация творецът иска да привлече вниманието на обществеността към един сериозен световен проблем, а именно – към обезлесяването на цели региони по Земята.

Konstantin DimopoulosПосланието на мистър Димопулос е кристално ясно: с дейността си хората унищожават горите, а това трябва да спре, защото последиците за цялото човечество ще са фатални. "Дърветата са белите дробове на земята", напомня Константин на сайта си.

Не е случайно, че цветът, в който са украсени, е толкова ярък и наситен. Задачата му е да сигнализира, да предупреждава за някаква предстояща опасност.

Творецът се надява, че чрез изкуството си ще накара повече хора да осъзнаят, че отговорността за опазването на природата е изцяло в техни ръце. И, че грижата за планетата трябва да е непрекъсната, всекидневна.

Е, полюбувайте се на дърветата му в галерията – красиви са, нали? И спокойно, след известно време стеблото и клоните им ще възвърнат натуралния си цвят. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май