Рециклирането възможно

Някои изненадващи предложения
Рециклирането възможно

Както вече сме казвали, рециклирането е много, много хубава практика, която трябва повече хора да усвоят. Имаме предвид у нас, защото по света вече е съвсем нормално да се оползотворява колкото се може по-голяма част от отпадъчния материал. Намира се приложение дори на неща, които бас хващам, че някои хора изобщо не подозират, че имат различна функция от обичайната.

Храната е едно от тях. Ние сме от онези, които се стараят да изхвърлят колкото се може по-малко и изтръпваме, когато видим как някои други индивиди разхищават на воля, вместо да се замислят какво друго може да се направи. А вариантите, оказва се, изобщо не са малко.

Първо, някои неща като зеленчуците, които вече не са съвсем свежи, често не са за боклука, а за тенджерата под формата на манджичка. Старият хляб може да се превърне в галета или сухари, а втвърдилият се козунак - в блат за импровизирана торта. Да не говорим, че водата, която сте забравили цяла нощ в чашата и вече се е напрашила, би могла съвсем успешно да полее цветята ви.

Има обаче неща, които не стават за ядене от самото начало. Говорим за отпадъци като черупки от яйца, обелки от плодове и зеленчуци, използвани пакетчета от чай, утайката от кафето и тем подобни. Те лесно могат да се превърнат в компост. Е, лесно, но бавно, тъй като процесът отнема между 9 и 12 месеца. Обаче за сметка на това, ако решите да го направите, можете да спите спокойно, защото оставяйки хранителните отпадъци да компостират, сте намалили отделянето на онзи смотан газ метан, който си няма друга работа, освен да руши земната атмосфера и да създава т. нар. парников ефект.

Във Великобритания пък са измислили още по-интересен начин да се справят с излишъците. В техния случай става дума за огромно количество мазнини, което се изхвърля всекидневно по каналите. Решението - изграждане на електроцентрала, която да ги превръща в енергия. А тя ще бъде използвана отново от същите домакинства. И това ако не е един прекрасен житейски цикъл.

Ако ви допадат предложенията ни, кажете ни го на страницата ни във Facebook.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април