Пътека в гората

Невероятна инсталация в Естония, сливаща се с природата
Пътека в гората

Разположен само на 15 минути от старата част на естонската столица Талин, Кадриорг е уникален градски парк с перфектно поддържани градини и впечатляващи фонтани. Между насечените му горски алеи пък са сгушени елегантни вили с барокови мотиви. Днес славата му на кралски разкош го е превърнала в център на съвременното изкуство и насред идиличната картина се забелязва нещо удивително, сякаш плаващо във въздуха. Пътека, издигната на няколко метра над земята, си проправя път между 300-годишната гора в парка. Еееха! 

Дълга цели 95 метра, тя е направена от стоманени тръби и ламаринени листове, които едва се опират на дърветата тук и там, без наличието на допълнителни подпори.

Необикновеният проект Path in the Forest е разработен по идея на Tetsuo Kondo като част от програмата на Естония за Европейска столица на културата за 2011 година. Поканен да участва във фестивала LIFT11, японският архитект създава временната инсталация под формата на окачен мост, виещ се спираловидно в парка.

"Зеленото" послание е, вместо хората да обръщат поглед нагоре, към короните на дърветата, да имат реално съприкосновение с тях, докосвайки всяко листенце и клонче. Защото пътеката е структура, създадена без да налага промяна в облика на гората. Напротив, тя цели да обнови и направи средата още по-красива и вдъхновяваща. Отново хармонично взаимодействие между природата и човешката намеса!

Архитектът споделя, че чувстовото да обходиш 95-метровата пътека сред вечнозелените растителни видове е сходно с четенето на модерен японски роман. Всъщност, самата инсталация е покана към градските хора да усетят непрекъснато променящите се сезони, цветове, живот...

А сега каним и вас на едно пътешестивие в галерията, където атмосферата е пленително странна, на границата между земята и въздуха.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май