Последвай жабката

Спаси тропическия лес
Последвай жабката

Колкото и да ни се иска да бъдем съвестни и екогрижовни граждани, естеството на ежедневието ни просто не ни позволява да се гмурнем в природозащитата с нужния ентусиазъм.

Затова се придържаме основно към тихи занимания като рециклиране, разделно изхвърляне на отпадъци, минимизиране употребата на пластмаса в бита, колоездене... и закупуване на продукти, произведени по устойчив начин, разбира се. Не, това не задължително означава био, колкото и модерно да е то напоследък. По-скоро имаме предвид продукцията на малки локални производители, понякога изделията, носещи феър трейд знака, а понякога онези другите с жабката. Не знаете за жабката?

Жабката е символът, с който Рейнфорест Алианс (Алианс за опазване на тропическите гори) маркира сертифицираните от него продукти. Става дума за организация с идеална цел, чието основно занимание е съхраняване на биоразнообразието и гарантирането на отговорни начини за поминък. Това става чрез промяна в методите на обработка на земята, бизнес практиките и потребителското поведение.

Критериите за сертифициране са строги и сред тях попадат неща като ограничения в използването на изкуствени торове; предпазване на короните на дърветата за осигуряване на сянка, която предпазва флората и фауната и помага на отглеждането на определени култури като какао; съобразяване с трудовото законодателство и стандартите, регулиращи условията на труд за деца и възрастни; здраве и сигурност за фермерите и техните семейства.

За да насърчат продажбата на "правилните" продукти, миналия месец от алианса пуснаха едно видео, което призовава потребителите да не съсипват живота си в опит да спасят тропическите гори, а просто да последват жабката. Обезателно го изгледайте:

Ако мислите, че си заслужава да следвате жабката, бихте могли да се осведомите къде да я намерите на сайта на алианса.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май