Поддържайте кухнята чиста

В 3 стъпки
Поддържайте кухнята чиста

Имате ли усещането, че кухнята ви никога не може да бъде чиста? Смятате ли че след всяко готвене и хранене тя отново е същата стара кухня с много натрупани по нея неща? Каните ли се почти всяка седмица да я изчистите и подредите, но не стигате до там, защото така или иначе се чудите – което по-напред да свършите?!

Ако от всичко изброено до тук ви е познато имате нужда от 3 стъпки, благодарение на които кухнята ви ще е винаги чиста и подредена. Освен това ще ви отнема буквално само 20 минути на ден, за да я поддържате в отличен вид. По този начин ще имате повече време за семейството и децата, както и за вас самата.

Ето ги и тях:

1. Чистете след себе си!

Независимо дали сте от домакините, които се застояват дълго време в кухнята, защото обичате да готвите или приготвяте винаги нещо на бързо - важното е всяко движение на изваждане на продукт или чиния да е свързано в последващо прибиране, забърсване, измиване и изхвърляне.

1555646Thinkstock/Guliver

Правило, което може да ви донесе наслада, защото в мига, в който приключите с ястието или рязането на продуктите - приберете ги в хладилника или шкафа. Освен това ще сте с измита дъска за рязане, измита мивка, забърсан котлон или плот, както и готова вечеря. Правете нещата паралелно! Докато ястието къкри на котлона измийте използваните ножове, дъски и чинии. По този начин няма да допуснете и ястието да ви загори – ще имате пълен и 100% контрол върху целия процес.

Така сядането на масата с цялото семейство ще е истински празник за вас, защото кухнята ви ще е чиста. По време на хранене, ако ви се наложи да отидете до кухнята, за да вземете нещо не пропускайте да от сервирате чаша, чиния или лъжица, която вече не се ползва, така ще облекчите вдигането на масата.

След като се нахраните веднага приберете масата, измийте мръсните чинии и приберете останалата храна в хладилника. Забършете и се отдайте на пълноценен отдих.

2. Подредете шкафовете в кухнята – логично!

1555694Thinkstock/Guliver

Празните кухненски плотове са значително по-лесни за почистване, от тези които са заети с хиляди неща. Необходимо е да разполагате с достатъчно място за поставяне на продукти, тенджера, чиния, както и за рязане.

Опитайте да отделите 2 часа поне, за да подредите логично кухненските шкафове, като изхождате от гледна точка на това – какво най-често използвате в ежедневието. Определете без кои съдове и уреди не можете и ги сложете по-напред, така че да са ви удобни за взимане. Имайте предвид, че ако не разполагате с достатъчно шкафове – с голяма част от посудата можете да декорирате близката стена. Така всичко ще ви се намира на една ръка разстояние и плотовете ви ще са свободни. Добре е на масата за хранене да не слагате нищо друго освен декорация, която носи радост на вас и семейството ви.

Ето още някои полезни съвети за подредба в кухнята:

- Използвайте магнитен държач за ножове и ножици прикрепен към стената. Създайте шкаф само за подправки. Самите подправки не ги дръжте в найлоновите пликчета, а ги слагайте в отделни буркани.

- Закачете на куки на стената всички необходими черпак, отварачка за бутилки или консерви, щипки, шпатули и т.н.

- Дръжте в определен шкаф книгите за готвене, от които взимате рецепти.

- Прибирайте винаги сухите чинии в шкафовете от миялната машина.

3. Направете седмичен график

1555647Thinkstock/Guliver

Някои неща отнасящи се до домакинството в кухнята трябва да се правят всекидневно и то при всяко хранене. Други обаче спокойно можете да разпределите в рамките на една седмица. По този начин ще си облекчите и седмичното почистване на целия дом.

Примерният ви график може да изглежда така:

Понеделник:
подова настилка
Вторник: забърсване на прах
Сряда: почистване на хладилник и рафтове. Изхвърлете остатъците и храните, чийто срок на годност е минал.
Четвъртък: почистете кухненските плотове, печката и мивката
Петък: заредете с пресни продукти.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април