Погрижете се за хладилника

За да бъде храната ваш приятел!
Погрижете се за хладилника

Замисляли ли сте се колко опасен може да бъде хладилникът в дома ви? Ако, отговорите с "Не" - ще ви е любопитно да узнаете, че може би той е по-мръсен отколкото дори тоалетната чиния!

Защо ли? Защото хладилника, ако не се почиства редовно може да завъди собствен живот, който в даден момент да започне да ви казва "мамо" или "татко" - в кръга на шегата, разбира се. Но, ако погледнем по-отблизо можете да разберете, че в думите ми има огромна дома истина. 

Хладилникът, дори и студен си е доста влажно място, което е чудесно място за развиване на всякакви не дотам приятелски настроени бактерии. Особено ако температурата е само 5 градуса - например!

Предлагам ви един лесен наръчник на домакинята, който ще ви помогне да поддържате чистотата в хладилника на ниво - без неприятна миризма и в същото време да не ядете храна, която вече не е годна за употреба.

1558802Thinkstock/Guliver

Имайте предвид, че за да сте пестеливи в домакинството, трябва да можете да съхранявате продуктите си правилно. Така ще ги запазите свежи по-дълго време и ще избегнете нуждата да хвърляте неизползвани продукти.

Научете се как да пакетирате в хладилника!

Най-важно е да пакетирате, затваряте и маркирате всичко много внимателно. Веднага след прибиране от магазина прибирайте продуктите в хладилника. 

Прясна риба, месо или пилешко трябва да се съхраняват в оригиналните опаковки, както и млечните продукти. Пресните плодове и зеленчуци се чувстват най-добре, ако ги изкиснете в студена вода, измиете и подсушите с хартия преди да ги сложите в хладилника. Така всички химикали и бактерии се отстраняват предварително, а и не се налага да миете продуктите, когато започнете да готвите.

Дата на годност

Когато подреждате продуктите, проверявайте срока на годност. Подчертайте датата с червен маркер, за да може всички в домакинството да го забелязват лесно. За улеснение, сложете един календар на вратата на хладилника, за да може датата да се провери лесно. Със сигурност ще ви благодарят, ако този ход ги спаси от изпиване на няколко глътки от вкиснатото мляко.

1558798Thinkstock/Guliver

Пресни опаковки

Внимавайте със съдовете за съхранение и ги измивайте добре всеки път, когато ги ползвате. Стари пластмасови кутии започват да миришат и новата храна може да се вмирише на старата, която е била вътре.

Погрижете се за остатъците

Разпределете ги на порции и ги приберете във фризера до два часа след приготвяне на храната. Не е проблем да приберете храна, която е още топла. В такъв случай можете и да ползвате специални опаковки, които помагат храната да изстине по-бързо.

Етикети

Преди да приберете храната във фризера, надпишете опаковката със съдържанието й. Не е нужно да купувате етикети. Ползвайте тиксо и маркер - евтино и ефективно!  Супи, яхнии, месо и птици издържат до четири дни в хладилник, ако са опаковани добре. Най-добре се съхранява в стъкло и керамика. Ако не сте сигурни дали храната се е запазила - хвърлете я!

Не е нужно да поемате рискове, ако разбира се портмонето ви не е съвсем празно!

Ежедневна проверка

Създайте навик да проверявате хладилника всеки ден. Изхвърлете всичко с минала дата на годност. Измийте ползваните кутии, за да са готови за ново ползване.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април