Още 5 еко идеи

За дома
Още 5 еко идеи

Вече ви споделихме как с няколко малки промени в нашите ежедневни навици може да сме по-малко вредни на природата. Ако сте забравили първата порция съвети, припомнете си ги тук. Сега решихме да ви подсетим и как може да съчетаете ежедневните си домакински задължения с опазването на природата. Отново няма много да ви затрудним, така че обърнете внимание на следващите пет еко съвета:

  1. Когато пускате пералнята или съдомиялната, уверете се, че те са пълни с дрехи и съдове. Повечето нови перални събират повече килограми пране от старите и това е с ясна цел – с едно пускане да се изпере по-голямо количество и уредът да се използва по-рядко. Същата работа е и с миялната. Напълнете я максимално със съдове и прибори, за да не работи напразно и да спестите от водата и препарата.

  2. Поправете всички течове. Ако се чудите защо сметките ви за вода са високи, нищо чудно и да имате течове. Ако някоя чешма, тръба или пък тоалетната капе непрекъснато, тогава със сигурност ще имате висока сметка за водата, а в същото време няма да сте употребили и половината от това, което сте платили. Поправете тези течове, за да няма ненужна загуба на вода, а и за да имате по-ниски сметки.

  3. Когато миете чинии, не оставяйте водата да тече. Това е много често срещан лош навик, при който се губят напразно литри вода. Докато слагате препарат по чиниите и не ползвате водата, няма нужда тя просто да тече. Отказването от този навик също ще се отрази благоприятно на сметката ви, както и на употребените литри вода.

  4. Когато си миете зъбите също. Тук нещата са доста сходни. Докато си търкате зъбите с четка, нямате нужда от вода. Защо тогава тя просто си тече? Създайте си навик да пускате крана на водата само тогава, когато наистина имате нужда от нея.

  5. Уплътнете прозорците и вратите. През зимата се усеща най-добре къде има неуплътнени места, през които излиза топлият въздух. За да не плащате допълнително пари за отопление, уплътнете всички тези врати и прозорци. Ако прецените, заменете дограмата си с нова, през която няма да влиза студен въздух.

Ако и вие сте се сетили за няколко полезни "зелени" идеи и искате да ни ги споделите, направете го тук.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април