Не изхвърляйте нищо от кухнята!

Преди да сте се уверили, че можете да му намерите ново приложение
Не изхвърляйте нищо от кухнята!

Напоследък съм на вълна домакинска икономия. И в най-непринудено съзвучие с това, моята кухня удари едно рамо за приложение на зелените ми идеи. Накратко, днес ще ви споделя как се научих да давам нов живот на някои привидно ненужни хранителни продукти и техните опаковки.

Къде е млякото? Много ясно, във вас. Този ненужен въпрос се задава само за заблуда на противника. По-важният въпрос е какво става с картонената му кутийка. Къде отива тя, след като изпиете любимата си бяла течност? Съвсем незаслужено полита в коша. А аз се сетих, че може да се използва като свърталище на найлоновите торби, с които ни засипват от сутрин до вечер.

Разбира се, по-екологичният вариант е изобщо да не прибирате вкъщи шумящите пликове за пазар, но съм почти убедена, че няма дом, в който те да са напълно изчезнали. Самата аз си купих платнени торби с надеждата да намаля потреблението им, но пликчетата по един или друг начин отново се озовават у нас.

И тъй като съм наясно, че въпросните пликчета имат лошия навик да създават хаос в пространството, вместо да си купя нова пластмасова кошничка за полиетиленови торбички (от самата мисъл ме побиват тръпки), един ден разрязах дъното на кутийка от прясно мляко и натъпках в нея 6-7 пликчета! О, чудо! Изведнъж кухненското чекмедже придоби по-спретнат и прилежен вид.

inm.com

След тази случка започнах редовно да мия опаковките на вече пресушеното мляко и чинно да изрязвам дъната им. Дори понякога оформям върху тях геометрични фигури с помощта на ножицата, за да може новата ми картонена кутийка за торбички да изглежда по-забавна. Все пак обаче, най-важното е, че създавам ред в дома си и намалявам боклука, който излиза от него.

Случвало ли ви се е да си купите гранясал зехтин? За съжаление, никой не е застрахован срещу подобна кулинарна злополука. Да, обаче окисленото вследствие от дълго съприкосновение с въздуха или неправилна обработка маслинено масло има горчив вкус и неприятен мирис и не е препоръчително за консумация.

Ако налетите на гранясал зехтин, можете да го използвате, за да намажете дървените си дъски за рязане. Известно е, че обгрижването на последните с мас, олио, зехтин или друга мазнина ги предпазва срещу поява на петна, надраскване и удължава живота им.

Та, в случай, че зехтинът ви разочарова, отлейте от него върху парче плат и нанесете течността по цялата дъска. Не се изкушавайте да изливате растителното масло направо от бутилката, защото ще си създадете нови грижи с попиването му, а и няма да сте напълно прецизни в намазняването на дъската :)

Вярвам, че примерите с картонената кутийка от мляко и зехтина са само капка в океана с идеи за повторна употреба на домакинските отпадъци. Надявам се, че и вие ще споделяте с нас еко домашните си хрумки, за да направим ежедневието си по-здравословно и чисто :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април