Кашони и кенове с нова самоличност

За едно по-чисто и светло бъдеще
Кашони и кенове с нова самоличност

Когато бях малка много обичах да скатавам разни неща и да си ги запазвам "за после". Шоколади и техните станиоли, бонбонки и техните кутийки, флумастери и техните капачки, играчки и техните опаковки. Наистина не знаех защо точно ги пазя, но ми беше приятно да знам, че ги имам. Заради този ми навик мама ме оприличаваше на катерица, която си пазела разни работи в хралупата. Мога да призная, че правя същото до днес. Разликата е, че вече имам по-ясна представа за бъдещото предназначение на съхранените предмети.

Помните ли, че последния път ви разказах колко ми е приятно да пазя старите картонени кутии от мляко? До днес броят им у дома се увеличава, а успоредно с това – и свободното място, което те ми подсигуряват. Във връзка с това е редно да споделя какво правя с всички останали видове кутии и кашони, попаднали в ръчичките ми.

Нека най-напред отбележа, че видът и размерът на кутията, кашона или опаковката, която сте решили да не изхвърляте, а да употребите за нещо по-добро, няма значение. Важното е въображението и мисълта ви да работят добре.

Аз лично използвам кутиите за прибиране на неща, които иначе стоят в безобразно разпилян вид и си нямат собствена опаковка. Разделям вещите на видове: атрибути за спа, медикаменти, документи, бижута, козметика и т.н.

inm.comАко старите опаковки на въпросните предмети са годни за подобна употреба, запазвам и тях и ги използвам по предназначение.

Най-накрая, ако паметта ми изневерява, надписвам кутиите и се радвам на подредени гардероби. Питам: за какво са ви е да купувате кутии за складиране на вещи, когато си ги имате в изобилие и у вас?

Ако сте решили пък да заложите на еко приложното изкуство, един от начините да направите това е, като използвате стари кутийки от бира или безалкохолни напитки.

Разбира се, най-лесният начин да смените предназначението на алуминиевите кенчета е просто като изрежете капачето с отварачка за консерви и си направите ваза.

Външния вид на същата можете да промените, като изстържете повърхностния цветен слой и оцветите с бои за метал. Тях можете да намерите в магазините за художнически материали.

Но ако решите да се заиграете още със старите кутийки ще откриете, че новите им приложения могат да бъдат безброй. От тях можете да оформите с ножица или макетен нож фигурки за декорация, например.

Всичко, което ви трябва, е да сте изрязали предварително формата от дебел лист хартия или картон. Формата може да бъде кръг, триъгълник, звезда, дърво, животно или каквото ви хрумне.

Щом веднъж сте оформили картонената фигурка, се насочете към кенчето. За да се сдобиете с лист алуминий с необходимата ви големина, изрежете с ножица или макетен нож капака и дъното на кутийката. (Бъдете внимателни с острите краища на кутийката - можете да ги изрежете или да ползвате гумени ръкавици по време на работа.)

Наложете метала над картона и изрежете фигурка, като следвате очертанията на основата. Ето! Вече разполагате с фигурка по свой вкус, която можете да оцветите допълнително, пробиете с карфици за по-голям ефект или напръскате със спрей. Най-накрая залепете получените форми в картичка или закачете като украса в дома си.

Това е само част от идеите за претворяване на стари вещи в домашни условия. Скоро ще ви снабдим с още такива, а дотогава споделяйте и вашите :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май