Ирански еко "палатки"

От бамбук и оризови растения :)
Ирански еко "палатки"

Защо ли са му нужни на някого подобни жилища? Ами, да речем, заради зелената идея. Ако отидем малко по-далеч в разсъжденията, всъщност ще открием, че това е един органичен вариант на добре познатата ни къмпинг палатка. Ще си позволя да добавя и още две неща – постройките са устойчиви на природни стихии и притежават уютен интериор.

Куполовидните заслони са проектирани от иранеца Пуя Хазаели Парса. Същият черпи вдъхновение от свой студент, който търси идеалния дизайн за куполовидна постройка. В крайна сметка, моделът е разработен като една от еко къщурките, които в бъдеще ще изградят цял почивен комплекс сред природата.

За построяването на куполовидното жилище Пуя използва 70 пръта бързорастящ бамбук. Те са покрити от оризови растения, които защитават постройката от дъждове. Когато завали, растенията увеличават обема си, като по този начин запазват вътрешността на "бърлогата" суха. През по-топлите месеци оризовите стръкове улесняват вентилацията на помещението.

www.raistudio.com

Предимството на тези два материала се състои в това, че са: биоразградими, лесни за употреба и не се нуждаят от кой знае каква допълнителна обработка. Основата на убежището пък е изградена от газопроводни тръби, които подсигуряват лесното и безаварийно преместване на заслона от едно място на друго.

Благодарение на формата си, заслоните са устойчиви и на силни ветрове. С всичко тези качества, иранският проект се оказва не само природосъобразен, но и икономически изгоден с оглед на вложените средства – все пак, заслонът е изграден предимно от местни природни материали. 

Сега остава и да дочакаме бъдещата поява на курорта с еко къщурки.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май