Измъкнаха чудовищна мазна буца от лондонската канализация

Ето какво се случва, когато изхвърляте мазното в канала :)
Измъкнаха чудовищна мазна буца от лондонската канализация

Служители на лондонското ВиК се похвалиха пред ВВС, че са успели да отстранят 15 тона мазнинни наноси, струпали се в една огромна буца насред градската канализация. В Англия наричат тези струпвания фетберги (същото като айсберг, но вместо от лед е съставено от мазнина). В конкретния случай става дума за къс, който е с размерите за автобус и е най-големият в историята на града. Изчистването на чудовището коства на работниците три седмици денонощен труд.

Не е ясно обаче колко време е отнело на обитателите на града да го сътворят. Това е често срещан проблем в големите градове, дължащ се на злоупотреба с канализацията – най-вече изхвърляне на хранителни отпадъци в тоалетната и канала на мивката.

Тъй като е изключително трудно гражданите да бъдат убедени да не постъпват по този начин, службата по водоснабдяване и канализация работи по проект за превръщането на тези висококалорийни отпадъци в електричество посредством тяхното изгаряне. Предполага се, че реализацията на този план може да гарантира възобновима енергия за близо 39 000 домакинства.

Този проблем (или е по-добре да го наречем възможност) не е привилегия само за английската столица. Замисляли ли сте се колко са големи фетбергите под вашата улица? А как ли се казват?

Така ще е, докато изхвърляте мазното, вместо да го ядете. Следващия път го изпращайте на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април