Земята диша и тупти

Защото е жива. Жива е!
Земята диша и тупти

Вземете най-малкото парченце земя, сложете го под микроскоп и ще откриете в него толкова много неподозиран живот, че представите ви за пренаселеност ще се сринат с гръм и трясък. Отстъпете крачка, огледайте се около себе си и ще станете свидетели на същото нещо, но с малко по-различен мащаб.

Ако можехте да полетите в Космоса и да останете там достатъчно дълго време, щяхте да видите една жизнена динамика, за която винаги сме знаели, но никога не сме съзирали със собствените си очи. Не и от подобна перспектива. Всяка година Земята преминава през един и същи цикъл на температурни, ботанически и хидроложки промени, от който пред нас се разкрива една незначителна част, сравнима с парченце от огромен пъзел.

Ето защо съществуването на проекти като Visible Earth на NASA е нещо, което трябва да ни вълнува изключително много. Това е своеобразен каталог от изображения на нашата планета, видяна от много, много далеч. Нов и още по-сериозен повод за вълнение ни дава работата на дизайнера и картограф Джон Нелсън, който ползва въпросния проект, за да се сдобие с поредица от 12 снимки на Земята – по едно за всеки един от годишните месеци. От тях той създава две анимирани .gif изображения, показващи динамиката на сезонните промени, за която стана дума един абзац по-нагоре.

Доколкото ни е известно, досега никой не е правил "таймлапс" с подобен мащаб. Погледната от тази перспектива, Синята планета наистина изглежда сякаш пулсира или диша. Толкова много живот, уловен в една шепа сменящи се картинки.

За още алтернативни гледни точки за Живота, Вселената и всичко останало, посетете ни на https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април