Заслонът на снежния хълм

Една скиорска мечта...
Заслонът на снежния хълм

И не само. Местенцето може да се превърне в блян за всеки природолюбител, съвременен даоист, поет, търсач на силни усещания, пътешественик... абе, въобще – проектът, който се готви, е наистина мечта за всички, които носят в себе си спортно-зелената нотка. Идеята за хижа, която служи и като ски-писта, се е зародила в главите на архитектите от Fantastic Norway. Строителството се очаква да започне през лятото на 2012 г.

И така – погледнете покрива на този частен, направен по поръчка на клиент, заслон – прилича на много други полегати покриви в скандинавските страни, нали? Само че ако частните домове в Швеция и Норвегия под път и над път се хвалят с покривчета, които помагат на снега да се изхързули по-бързо на земята, то повърхността на този е предназначена да "изпързалва" скиорите и да ги изстрелва надолу по заснежените планински склонове. Освен това, къщурката изпълнява и първоначалната си функция – да служи като дом на планинските гости. За голямо съжаление, бройката на последните ще е твърде ограничена.

Inhabitat.com

Чудесната постройка трябва да се появи догодина в отдалечената планинска местност Ол, Норвегия. Интересното е, че до заслона няма да се стига чрез конвенционален транспорт или лифт, а... само със ски. Точно затова оттам ще имат честта да се спускат само най-запалените фенове на зимните спортове.

За да интегрират покрива със заобикалящата местност, Fantastic Norway проектират фронтона под ъгъл от 23 градуса. Стрехите са удължени и с това цялата сграда се превръща в едно гладко и дълго трасе за спускане.

А интериорът? Първият етаж ще разполага с гостна и две спални помещения, а вторият – с допълнителна, по-малка спалня. От покривите буквално ще се "протягат" големи прозорци. Те са проектирани да събират голямо количество слънчева светлина, с което да окъпят вътрешността на хижата. Постройката ще бъде снабдена с изолация, която да гарантира топлината и уюта вътре.

Дизайнът на фантастичното местенце е в хармония с околността и природните стихии. Благодарение на предвидените аеродинамични форми на сградата, вятърът и снежните виелици няма да се блъскат, а ще се плъзгат край нея.

Материалите за строежа на планинското съкровище ще бъдат пренасяни чрез снежен скутер, който не може да замърси естествената природа и да наруши релефа на местността.

Имате ли какво да кажете въобще? Защото ние още се реем някъде в бялата тишина...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май