Живот в опушена бутилка

Или как се прави изкуство с горяща свещ и празно шише
Живот в опушена бутилка

Сещате ли се за онези миниатюрни корабчета, затворени в празни бутилки от алкохол? Когато ги гледам ми става адски мъчно за пленените плавателни съдове, които никога няма да отплуват свободни в морето. Ала ето – наскоро открих, че има алтернативно бутилково изкуство, което не обрича на затвор невинните макети, а...

Джим Дингилиан е търсач и откривател на бутилки. Той се разхожда в парка, в мола, на улицата или дори на сметището и прилежно събира стъклени шишета от спиртни питиета. Находките му са различни по цвят, големина, форма и произход. Новото им съдържание е също толкова разнообразно, колкото и видът на захвърлените стъкларии.

Като стана въпрос за съдържанието, трябва да поясним какво е то. Ами – какво ще кажете за цели градски пейзажи? Звучи наистина страхотно, но трябва да призная с най-голямо съжаление, че затворът на бутилката е също толкова немилостив към тях, колкото и към бедните дървени корабчета. Защото Джим затваря в бутилки цели гори, градове, паркове, къщи. Техният микрокосмос е едновременно удивително-действителен и мрачно-приказен. Изобразените от Дингилиан места обикновено са същите, на които той е открил бутилката.

За техниката: Джим рисува прекрасно-тъжните си пейзажи, като пъха запалена свещ през гърлото на бутилката. Тя обгаря вътрешността на стъклото и образува неравномерен слой сажди. След това артистът използва малка фина четчица. С нея той сътворява много търпеливо и ловко опушените образи. За да достигне до всички части на бутилката, Дингилиан прикрепя четката за рисуване към дървен дюбел, който застопорява в центъра на шишето.

Стъклените пейзажи на американския творец печелят все повече популярност и почитатели. В момента могат да бъдат видени в галериите из цял САЩ. Вие пък можете да ги видите ей-тук, в нашата галерия :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май