Екоизкуство: зелени графити

Или как се чисти градската мръсотия с рисунки
Екоизкуство: зелени графити

Графитите не са първото нещо, за което се сещаме, когато говорим на екотеми. Само че идеята за графити, които не са просто рисунки, а почистват мръсотията от градските стени, ни даде един повод за размисъл – на мръсотията винаги може да се отвръща с чистота. Както ни показва съдбата на артистичните еко творения, буквално смутили улиците на градовете Лийдс, Дърбан и Сао Пауло обаче, защитата на каузата им няма да бъде никак лека.

Пионерът на "зелените графити" британецът Пол Къртис (a.k.a Moose) работи вече над десет години, за да усъвършенства изкуството на "таговете върху прах". Той разказва, че идеята за почистващите графити му хрумва, когато вижда едно мръсно петно на стената над умивалника в ресторанта, където работи. След като започва да го чисти, той забелязва яркия контраст между бялата чиста следа и останалата черна мръсотия.

dutchinkОттогава започва да създава бели петна в мръсотията, но вече по улиците на Великобритания и САЩ. Наричат ги "обърнати" или "обратни" графити - такива, които имат не само художествена стойност, но и хигиенна и еко значимост.

Най-скорошното творение на Къртис са рисунките в тунела "Бродуей" в Сан Франциско. Негови последователи са "Dutch Ink"- група южноафрикански ученици от Дърбан, начело с Мартин Пейс. Те пък почистват улиците на родния си град, като, подобно на своя британски идол, създават цели графитени "изложби".

Пример за такава е "Полет 101", която включва изображения на големи дървета и пасажи от летящи птици и риби. Южноафриканските ученици споделят, че чрез рисунките си апелират към хората да запазят чистотата на природата. За тази цел те (за разлика от бразилския си събрат по графити) умишлено се дистанцират от заплашителните изображения на черепи и избират да "излагат" по стените само красиви силуети.

Къртис и част от неговите сподвижници "почистват" и изрисуват градските стени с бели "картини", като използват шаблони и маркучи с голямо налягане. Първите помагат на художниците да оформят изображенията, а вторите изпръскват силна струя вода и екологични почистващи препарати (GreenWorks) върху замърсените повърхности, като разпространяват чистотата и красотата по-лесно и на по-голяма площ.

Moose е осъждан от властите заради уличния си "вандализъм", който всъщност не само е пълен антипод на графитите, но и представлява доброволно почистване на замърсените градски площи, които мнозина от нас вече са приели за даденост. Момчетата от Дърбан за щастие имат по-радостна съдба – те нерядко се срещат с полицията, но представителите на реда не намират законов ред, по който да осъдят изкуството им и дори ги поощряват.

За разлика от основателя на "почистващите графити", Мартин Пейс и приятелите му не използват маркучи, които изстрелват почистващи вещества и вода към стените, а само шаблони и метални почистващи четки, с които изстъргват мръсотията. Както ще видите обаче, това не се отразява на въздействащия им външен вид.

Какво мислите за това нетрадиционно еко изкуство? Да премахваш мръсотията с "чисти тагове" не е никак лоша идея – по този начин може не само да се напомни за екологичните проблеми, но и да се достави естетическо удоволствие на иначе безразличните минувачи. Нека занапред се оглеждаме за повече необичайни знаци около себе си – може да се каже, че те наистина ни предупреждават за нещо важно. За още един поглед към това изкуство, вижте галерията :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май