Добре дошли в най-мръсната държава!

Моя страна, моя България...
Добре дошли в най-мръсната държава!

"Затаете дъх, ако посещавате България". Така започва статия, излязла преди броени часове в онлайн изданието на The New York Times. Тя се позовава на ново изследване, изготвено от европейските регулатори на околната среда.

Според доклада нашият въздух е най-наситен с два основни вида частици - малки капчици и газови отпадъци, идващи от комини, ауспуси и редица други източници на замърсяване. Същите се асоциират със здравословни проблеми, вариращи от астма до рак. България също е и първенец по концентрация на въглероден моноксид и серен диоксид.

Естествено, страната ни не е сама в тази ситуация. Водим първенството, в което след нас плътно се нарежда Полша. Ако обърнете внимание на графиката, ще откриете, че в топ 10 на най-замърсените градове фигурират само две държави. Топ 5 е зает от четири наши града - Перник, Пловдив, Плевен, Добрич със съответно 180, 161, 150 и 145 дни от годината, през които замърсяването надхвърля допустимите от ЕС нива.1074225European Environmental Agency

Като цяло, през 10-те години, изследвани от доклада (2002 до 2011) замърсяването на въздуха над Европа е намаляло. Но основен проблем остават фините отпадни частици и озонът. Засушаването в края на този период до известна степен е забавило разпространението на тези микроотпадъци, но от друга страна кризата е принудила повече домакинства да използват твърдо гориво за отопление, което също влошава качеството на въздуха.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април