Висш пилотаж: Спортувай за електричество

Динамото не е от вчера, защо не го използваме днес?
Висш пилотаж: Спортувай за електричество

Спомняте ли си онзи материал, в който обяснихме как вашите усилия за едно по-добре изглеждащо тяло могат да се превърнат в усилия за една по-зелена енергия? Е, това е своеобразното негово продължение, което Sportuvai.bg ни показаха в контекста на случващото се в държавата ни през последните няколко седмици.

Какво правите, когато токът ви е скъп? Излизате на улицата? Добре. Не си плащате сметките? Още по-добре. Започвате да си го произвеждате сами? Най-добре!

Техническият университет в Тенеси и Университетът Чапман в Калифорния имат точно един месец, за да установят чии представители ще пролеят повече пот в тренировката и съответно – ще произведат повече електричество.

За целта спортните салони на училищата са оборудвани със специални кардио уреди, които успяват да превърнат близо 75% от изразходената човешка енергия в ток. Този ток, от своя страна, директно захранва локалната електрическа мрежа и помага на университетите (или фитнесите) сериозно да редуцират сметките си за електроенергия.

И ако си представяте, че в благородната надпревара ще се включат само студенти, помислете си отново. Освен тях, на специалното зелено оборудване ще пъхтят и преподавателите, и обслужващият персонал на учебните заведения. Стартът вече е даден, а на 15 март ще бъде отчетено кой е генерирал повече. Имайте предвид, че едновременното трениране на 10 души с тези уредиможе да произведе до 2 000 вата за час. С други думи – това е около една шеста от енергията, която средностатистическият американец използва за един час.

Освен всичко останало, оборудването дава възможност на всеки, който го използва, да следи личния си принос в електропроизводството. Това става посредством специална карта, с която трениращият се логва в личния си потребителски профил на машините. Ето ви видео, което нагледно обяснява как работят те:

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май