Био- или конвенционални плодове и зеленчуци?

По-полезно или по-безвредно е биологичното производство?
Био- или конвенционални плодове и зеленчуци?

Често възниква въпросът дали плодовете и зеленчуците, огледани по биологичен начин си заслужават по-високата цена. По-полезни ли са те от конвенционалните си аналози? А по-безвредни ли са?

Обръщайки се към науката, отново срещаме доста противоречиви отговори. Някои изследвания показват, че продуктите на биологичното земеделие са с по-високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Други заключават, че хранителната разлика между органичната и конвенционалната продукция е несъществена.

Трябва да се има предвид обаче, че не всичко при плодовете и зеленчуците се свежда до полезното им съдържание. Конвенционалните производители прибягват до употребата на значителни количества пестициди, хербициди и фунгициди, за да защитят посевите си. Спорен въпрос е доколко тези химикали са токсични за нас в дозите, в които фигурират в продуктите. По-обезпокояващо е, че се на бял свят излизат все повече доказателства да способността им да "имитират" някои хормони в организма ни. Това смущава действието на ендокринната ни система и тялото губи способност да "саморегулира" теглото си. Ежедневно, съзнателно или несъзнателно, влизаме в съприкосновение с комбинация от подобни химикали, най-различни добавени хормони, антибиотици и множеството други вредни субстанции. Това обстоятелство вероятно играе много по-сериозна роля в масовото напълняване през последните години, отколкото сме подозирали. Истината е, че твърде малко се знае за препаратите, които се употребяват в земеделието. Има такива, които първоначално са признати за безопасни и в последствие се оказва, че причиняват неподозирани проблеми.

Това, което можете да направите по отношение на храненето е да консумирате колкото се може по-малко силно обработени плодове и зеленчуци. Единият вариант е да си ги отглеждате сами или да имате роднини и познати, които да правят това за вас. Другият е да си купувате биологично производство. Наясно сме, че са малко хората, които имат финансовата възможност всеки ден да сложат на масата органично отгледани плодове и зеленчуци. За улеснение в избора на био-храни, по-долу ви предоставяме списъка на нестопанската организация EWG (Environmental Working Group) за 12-те най-замърсени и 15-те най-"чисти" плодове и зеленчуци. Ако имате тази възможност, купувайте био-вариантите на растенията от т.нар. "мръсна дузина". Списъкът е в низходящ ред, което означава, че на челни места в него са най-замърсените и съответно – най-чистите продукти.

 

12-те най-замърсени

15-те най-чисти

Целина

Праскови

Ягоди

Ябълки

Боровинки

Нектарини

Камби

Спанак

Череши

Къдраво зеле

Картоф

Грозде

Лук

Авокадо

Сладка царевица

Ананас

Манго

Грах

Аспержи

Киви

Бяло зеле

Патладжан

Пъпеш

Диня

Грейпфрут

Сладък картоф

Зелен пъпеш

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май