Безопасност в планината

Безопасност в планината

Зимата е дълго чакан сезон за почитателите на планински спортове. За съжаление обаче, често прекрасният ден в планината може да завърши с инцидент или дори да има фатален край. Ето няколко основни неща, които трябва да знаете, преди да отидете да карате или да тръгнете на преход през зимата.

1811291

Преценете добре възможностите си

 

Изберете пистите, по които ще се спускате, в зависимост от физическата ви подготовка и умения. Ако сте начинаещ скиор или сноубордист, спускането по прекалено стръмни писти може да завърши с неприятен инцидент. Уверете се, че можете без проблем да контролирате скоростта и посоката, в която се движите, преди да се спуснете по някоя от по-трудните писти. Освен че излагате себе си на риск, създавате пречка и за по-опитните, които преминават със висока скорост и очакват от вас, че сте също толкова опитен скиор или сноубордист.

1811293

Екипировка под наем

 

При наемането на екипировка често пъти може да се окаже, че сте с неподходящ размер ски например, което незабавно се отразява на карането ви и способността ви на управление. Ако се колебаете, изберете по-къси ски или дъска, които са по-леки и маневрени и в случай на опасност, можете да спрете по-лесно. Задължително изпробвайте екипировката си на по-леки писти, за да се уверите, че е подходяща за вас.

"Този зад вас ви пази"

 

Ако някога сте се качвали на ски или сноуборд, със сигурно сте чували това правило.Тъй като нямате очи на гърба си, този зад вас действително трябва да прецени скоростта и посоката си, както и да наблюдава вашите движения, за да избегне сблъсък. Въпреки това бъдете много внимателни и не приемайте, че човекът зад вас е достатъчно опитен, за да направи всичко това.. Винаги, когато можете, поглеждайте назад, за да прецените ситуацията. Избягвайте рязката смяна на посоката на движение, тъй като това обърква хората зад вас и често те нямат достатъчно време да реагират. "Аз пазя този зад мен" трябва да важи със същата сила.

Извънпистово каране

 

Карането извън пистите се забранява, но ако все пак решите да го направите, се уверете, че сте добре подготвени. Освен опит, е необходимо да имате знания по лавинна безопасност и да познавате добре планината и местността, в която се намирате. Направете го в група от няколко човека и не се отделяйте един от друг. Задължително е всеки от вас да има в себе си зареден мобилен телефон. Ако карате на места, където има опасност от лавини, не тръгвайте без GPS, лавинен уред, сонди и лопати. Задължително уведомете подробно ваши приятели или роднини за плановете си, така че, в случай че нещо се обърка, да има кой да ви потърси или да се обади на ПСС.

1811284

Добра екипировка

 

Независимо дали карате ски или сноуборд или сте тръгнали на зимен планински преход, уверете се, че имате нужната екипировка, която ще ви запази сухи и на топло, какво и такава, която ще ви помогне да оцелеете в планината. Носете със себе си допълнителен слой топли дрехи, челник, запалка, нож, спасително одеяло (одеяло от фолио, което, когато е сгънато, е с размерите на пакетче носни кърпички и тежи по-малко от 100 грама, но може да спаси живота ви), мобилен телефон, GPS, високоенергийни барове или шоколад, вода, карта и свирка. Ако тръгвате на преход, в зависимост от маршрута, трябва да имате добри зимни обувки, гети, снегоходки, котки, пикел, седалка и въжета.

1811285

Не тръгвайте сами

 

Не тръгвайте сами в планината и се уверете, че хората с вас са също толкова добре подготвени и можете да разчитате на тях. Трябва да имате поне един приятел в града, който да знае за точните ви планове. Ако тръгвате на поход, е добра идея да се обадите предварително в хижата, в която отивате, за да уведомите хижаря кога ще пристигнете. Ако нещо се обърка, ще има кой да ви потърси или да изпрати помощ.

1811289

Уважавайте планината

 

Планината не е предизвикателство, което трябва да преодолеете, нещо, с което да се преборите или което да завоювате. Планината е жив организъм, който се променя, който дава знаци и който не харесва неподготвените. Следете добре планинските и метеорологичните условия и мислете първо за безопасността си, а след това за целта.

ключови думи:
безопасност планина

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април