5 малки промени в нашия бит

Които са добри за природата
5 малки промени в нашия бит

Можем ли да бъдем еко без да излизаме от нормалния си ритъм на живот? Това е един добър въпрос, а отговорът ще заинтересува всички, които не са склонни на кардинални промени в ежедневието си.  Днес сме ви подготвили пет лесни съвета как без да променяте коренно навиците си, можете да сте по-полезни на природата, или поне не толкова вредни. Малките усилия понякога дават големи резултати. Възползвайте се от поне един от нашите съвети:

1. Откажете се от всичко, което е за еднократна употреба

Всичко, което е за еднократна употреба, се ползва няколко часа/минути/секунди, а след това е в графата "боклук" доста по-дълго. Май сме започнали да живеем в ерата на "еднократната употреба". Ако си спомняте, преди години се ползваха основно платнени носни кърпи, които се перяха. Днес хартиените кърпички (сухи и мокри) нямат конкуренция. Опитайте да използвате платнени кърпички и напълно се откажете от пластмасовите чаши, чинии и прибори.

2. Когато излизате от вкъщи, изгасете всички светлини

Достатъчно голямо е количеството електроенергия, без което вече не можем да оцеляваме, така че няма нужда да сме в преразход. Когато излизате от дома си, изгасете лампите, телевизора, компютъра и всички уреди, на които не им е нужно да са постоянно включени.

3. Изхвърляйте непотребните батерии или стари уреди в контейнерите за тази цел

В много магазини за електроуреди или за мобилни услуги вече има специални контейнери за стари батерии. Възползвайте се от този факт и ги използвайте по предназначение.

4. Използвайте платнени пазарски чанти, вместо найлонови

Цените на найлоновите торбички се вдигат и това цели намаляването на употребата им. Почти всички големи хранителни вериги вече предлагат красиви пазарски чанти за многократна употреба. Инвестирайте няколко лева в такава, вместо да купувате непрекъснато найлонови.

5. Изхвърлете боклук, който не сте направили вие

Това е една нова кампания за България, а идеята е доста сполучлива. Ако всеки изхвърля по един боклук на ден, който не е направен от него, резултатът ще бъде видим със сигурност.

Изберете си поне едно (най-добре пет) от тези съвети и ги превърнете в навици. А тук можете да ни споделите още такива полезни малки трикове за един по-чист свят. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април