5 екопътеки в България, които да изминете

5 екопътеки в България, които да изминете

 

Дряновска екопътека

1736837

Любимата ни Дряновска екопътека е изградена през 2000 г. и се разполага в Северна Централна България. Тя започва от Дряновския манастир и продължава по протежение на реките Андъка и Дряновската река. Преминава през интересна местност, където се намира и красивата пещера Бачо Киро. Продължавайки по Дряновската екопътека ще преминете местността Боруна, където се намира и нос Боруна. Екопътеката е палитра от маршрути, които ще ви разкрият любопитни природни тайни. Преди да тръгнете по Дряновската екопътека, разгледайте Дряновския манастир, поседнете наПейката на любовта и се освежете в някое от многото водопадчета наоколо. Ще ви бъде интересно и да се разходите из китния град Дряново - родното място на великия български майстор Колю Фичето.

 

Крушунска екопътека

1736843

Крушунската екопътека е най – късата в България, но за сметка на това е с една от наистина недокоснатите от човешка ръка природа. Създадената екопътека минава покрай Крушунските водопади, които са обявени за защитена зона. В близост е село Крушуна и град Летница, които се намират в Ловешка област. По Крушунската екопътека можете да разгледате отблизо красотата на Крушунските водопади и езерцата, които образуват. Екопътеката включва система от стъпала и мостчета, по които може да се изкачите доКрушунската пещера, която ще ви плени с дълбоки си езера и интересни скални образувания

 

Врачанска екопътека

1736841

Врачанската екопътека се намира в Северозападна България. Други имена, които се използват за нея са екопътека Боров камък или Згориградска екопътека. Тя започва от село Згориград и завършва на хижа Пършевица. Екопътеката минава покрай река Лева във Врачанския балкан и стига до водопад Боров камък. Врачанската екопътека минава зад водната завеса на водопада и се изкачва до неговия връх. Други забележителности, които можете да посетите в околията са природния парк Врачански балкан, пещерата Леденика, Лакатнишки скали и скалния феномен Ритлите.

 

Екопътека "Бяла река"

1736839

Екопътека "Бяла река" е  разположена в Северозападна България или по точно на 8 км от Калофер. Тя минава по протежение на каньона на едноименната река. Пътеката  започва от бивак "Бяла река", който се намира в близост до Калоферския манастир.  Екопътека "Бяла река" е с обща дължина от около 2 км и минава по доста мостчета и стълби. Посоката на движение е към хижа Рай, а крайния пункт на пътеката се определя от началото на резерват Джендема. Интересни забележителности в района са Женския и Мъжкия манастир в Калофер, които сред най – значимите религиозни здания. Може да разгледате и местността Гюлечица.

 

Хотнишка екопътека

1736835

Хотнишката екопътека се намира в близост до село Хотница. Самата пътека започва от Хотнишкият водопад, който е един от най – живописните водопади в страната. Екопътеката минава по поречието на река Бохот и стига до извора й. Има мрежа от стълби и мостчета, които ще ви отведат до крайната точка на екопътеката. В началото на екопътеката при Хотнишкия водопад има още обособен кът за пикник.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март