Ябълковият оцет е №1 сред 6 храни, понижаващи кръвната захар

Ябълковият оцет е №1 сред  6 храни, понижаващи кръвната захар

Известни са много натурални средства за профилактика на диабет тип 2 и допълване ефекта на лечението му чрез понижаване на кръвната захар, но много от тях никога не са били директно сравнявани, за да се установят най-ефективните методи. 

Това амбицирало индийски учени от Катедрата по фармакология към Медицинския институт в Деогар да направят класация на най-популярните в света храни и билки, припознати като приятели на панкреаса (задстомашната жлеза).

Фармаколозите цитират данни от клинични изпитвания, че подбраните натурални средства са заслужаващи внимание за понижаване на глюкозата в кръвта без странични ефекти, пише "24 часа".

И препоръчват здравните специалисти да бъдат насърчавани да включват тези помощници за лечение на диабет тип 2 като част от техните стандартни грижи.

Анализът е върху 44 проучвания на антидиабетния потенциал на ябълковия оцет, канелата, куркумата, семената на сминдуха, джинджифила и шафрана при хора над 18 години.

С изключение на най-скъпата подправка в света - шафрана, всички цитирани храни са евтини и достъпни в цял свят. Това ги прави примамлива възможност за помощ за здравето в свят, вгорчен от неразумната употреба на бързи захари. Определението за скорост е свързано с почти мигновеното разграждане на големи количества прости индустриални захари и навлизането им в кръвта в концентрация, която затруднява тяхното усвояване.

Нарастващият всяка минута брой на хората с преддиабет и диабет се смята за една от най-драматичните неинфекциозни пандемии. Официално в света всеки десети човек е жертва на диабета. А числото на хората, които са в преддверието на болестта и в повечето случаи не го знаят, е два пъти по-голямо.

Прецизното диагностициране на преддиабета е по-сложно, но за достатъчно достоверен предупредителен признак се смята т.нар. инсулинова резистентност. Така медицината нарича екстремно ниската или нулева чувствителност на клетките към инсулина - хормон, който задстомашната жлеза произвежда за понижаване на кръвната захар.

На пръв поглед озадочаващо антигликемичните съставки на сравняваните храни влияят различно при диабет тип 1 и диабет тип 2, който в миналото е наричан старчески, но това отдавна не е така в днешната пандемия с висок брой засегнати хора под 50 г. Около 90% от диабетиците са с тип 2. Най-многобройна е групата на възраст между 35 и 64 години.

При този тип диабет според новия преглед на индийските фармаколози най-ефективно помагат за понижаване на кръвната захар оцетът от ябълки и семената на сминдуха.

Но в низходящ ред се показват в добра светлина в борбата с глюкозата ябълковият оцет, семената от сминдух, куркуминът (куркумата) и канелата. Всички водят до статистически значимо намаляване на кръвната захар на гладно в сравнение с контролните групи в клиничните изпитвания. Въпреки това авторите открояват като първенец оцета, показал се като е най-резултатен за понижаване на нивата на глюкозата в кръвта на гладно от проучените подправки.

Ориентираните към най-полезните тенденции в храненето си приготвят сами оцет от ябълки.

 

Прегледът също така установява, че оцетът и сминдухът имат статистически значим спомагателен ефект върху хората с диабет от тип 1 в сравнение с контролните групи.

 

Проучването е публикувано в специализираното издание за ендокринолози Diabetes & Metabolic Syndrome.

 

Разбира се, независимо от проучванията и публикациите, те не са рецепта, твърдение за лекарство и лечение или медицински съвет. За това всеки заинтересуван човек трябва да се допита до лекаря си.

Разликата в двата основни вида дибет е, че тип 1 е автоимунно заболяване. То руши бета-клетките на панкреаса, които произвеждат хормона, и се стига до пълна липса на инсулин.

При диабета от тип 2 причината за намаляване на хормона е прогресираща инсулинова резистентност. Има инсулин в кръвта, но клетките не успяват да го разпознаят и усвоят. С времето липсата на чувствителност кара задстомашната жлеза да произвежда още и още инсулин. До пълно изтощение.

Има и други специфични типове диабет, които засягат по-малък брой хора и статистиката за тях е сравнително устойчива. С едно изключение: гестационният диабет. Той възниква за първи път по време на бременност и може да приключи с нея, но невинаги, а дори да се случи, остава риск след време да се развие в "истински” диабет тип 2.

В България има най-малко 500 хиляди души със захарен диабет и почти още толкова живеят с преддиабет. Според ендокринолозите над 90 на сто от засегнатите от "скритото” метаболитно състояние дори не подозират проблема си.

 

ключови думи:
диабет ябълков оцет

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май