Чудотворно лекарство срещу рак няма

Ако имаше, лекарят ви щеше да знае за него
Чудотворно лекарство срещу рак няма

Независимо дали този факт ни харесва или не, днес все още има заболявания, които медицината не може да лекува или лекува, но с променлив успех. Един неприятен пример за това са повечето видове рак.

А ракът не е шега работа. От него често се умира и затова хората, които са били диагностицирани с тази ужасяваща болест, са готови да опитат какво ли не, за да се излекуват. Докато умира от рак, великият английски журналист Джон Даймънд пише: "Това е моментът, в който `алтернативните` лешояди започват да кръжат. Това е техният момент. Тогава те ще постигнат тяхното, тъй като в надеждата има пари: колкото по-отчаяна е надеждата, толкова по-богат е урожаят."

Ако ползвате интернет, няма как да не сте попадали на онези лесни за споделяне картинки или статии, според които фармацевтичните компании "крият" истината от вас, а тя често е замаскирана като най-обикновен хранителен продукт - чесън, лимон, джинджифил, кайсиеви ядки, екзотични плодове...

Всъщност, направете си един експеримент - отправете запитване към Google с ключова фраза "лекарство срещу рак". Пред очите ви ще започнат да изскачат всички тези храни и вероятно още много, много други. Общото между всички тях е, че те са еднакво безполезни в борбата срещу рака, но някой някъде е бил достатъчно хитър, за да напише няколко понаучному звучащи изречения за тях и евентуално да ги декорира с романтична история за мъдростта на някоя отдавна изчезнала или извънземна цивилизация.

Ако тези рецепти наистина работеха, около нас щеше да е пълно с излекувани от рак, но не е. Пълно е с хора, които умират, вярвайки. Вината за това не е тяхна - в крайна сметка никой не може да бъде експерт по интерпретация на твърденията в област, която му е напълно чужда.

За сметка на това има лекари - говорете с тях. Посъветвайте се с хора, които се интересуват от естествени науки. Потърсете информация на английски език за чудотворния лек, на който сте попаднали, но включете в търсенето си и думата "scam" или "quack"*. Изискайте от предлагащия лекарството доказателства за неговата ефективност - не анекдоти за "една жена от еди-къде-си", не статии в масмедиите, а данни, публикувани в рецензирани научни журнали. Ако подобни данни наистина ви бъдат предоставени, запознайте се с тях внимателно. Ако ви е трудно да ги интерпретирате, пишете ни или се консултирайте с членовете на групата "Критична мисъл" във facebook, много от които говорят свободно на научен език.

Авторът на "Псевдонауката" Бен Голдейкър беше казал, че алтернативната медицина е доброволният данък, който плащат лековерните. Цената на този данък може и да е ниска за губещите свободното си време в интернет, но придобива престъпни и смъртоносни измерения, когато става дума за хора с реални здравословни проблеми.

* Измама 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 2
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 2
    от Не е посочен | 07.01.2014 | 12:18
    Отговор на коментар #1 от : Само защото нечие становище по определен въпрос противоречи на вашето мнение не означава, че то е глупаво. Бихме се радвали да подкрепите изказването си с аргументи. Благодарим:)
  • 1
    от Не е посочен | 07.01.2014 | 11:22
    Глупости

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април