Фруктозата ви прави по-гладни!

Фруктозата ви прави по-гладни!

Завишената консумация на фруктоза освен от плодовете ни кара да се чувстваме по-гладни, сочат най-новите изследвания проведени от американски учени пише шведския ежедневник Афтонбладет.

Храната богата на фруктоза увеличава желанието за поглъщане на повече калории.

Според новите данни фруктозата присъства все повече, като добавка в пакетираните продукти за диебетици, което увеличава рисковете в пъти.

След проведената поредица от изследвания е доказано, че фруктозата занижава чувствителността към инсулина в организма и влияе на метаболизирането на мазнините. Тези промени водят до покачване на телесното тегло, затлъстяване и повишават риска от сърдечно-съдови заболявания, казва ученият Кристиан Бенедикт от университета в Упсала.

Според Кристиян Бенедикт когато ядем фруктоза, инсулинът улеснява усвояването на глюкозатa и когато достигне мозъка, той намалява активността на тези зони, които контролират апетита. Когато човек е ял и приел достатъчно енергия, тези зони трябва да сигнализират, че трябва да спрем да ядем. Но фруктозата не прави това и ние продължаваме да се чувстваме гладни – въпреки че глюкозата и фруктозата имат същото съдържание на калории. Това е сериозен проблем според учения, тъй като фруктозата присъства като добавка в много хранителни продукти, за които ние дори не знаем.

Другият сериозен проблем е, че мазнините се отлагат предимно около вътрешните органи и по-малко в подкожните слоеве. Според лекарите приемът на голямо количество фруктоза в съчетание с висококалорична и богата на мазнини храна може да доведе до лептинова резистентност, като по този начин се затруднява поддържането на баланса между хранителния прием и енергийните нужди на организма. Според някои специалисти фруктозата в растенията не може да предизвика лептинова резистентност при здравите хора, независимо от количеството плодове, които поглъщаме.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май