Фитнес срещу псориазис

Не се отказвайте от спорта, ако сте с тази диагноза
Фитнес срещу псориазис
inm

Съгласяваме, се че псориазисът е тежка диагноза, която буквално може да преобърне живота на всеки човек. Често най-първата жертва на въпросното състояние е спортната активност. Защото видимите му проявления карат пациентите да се откажат от иначе любими фитнес занимания. Обаче, последното е абсолютна грешка, твърди американският фитнес експерт Джаки Уорнър.

Дълги години Джаки наблюдава страданието на баба си, на която лекарите поставят ужасната диагноза. За това не е случайно, че впоследствие разработва специална програма за хора, жертви на коварното заболяване.

Какво представлява то все пак?

Най-общо казано, псориазисът е автоимунно заболяване, при което се наблюдава свръх активност на имунната система. Резултатът: хронично кожно възпаление, причиняващо хипер възпроизводство на епидермални клетки, което в крайна сметка води до формирането на кожни образования на определени области по тялото.

Сред широко разпространените симптоми на състоянието са зачервената, люспеща се, тънка кожа, която причинява сърбеж, пламтеж и болка.

Защо са важни тренировките обаче?

Физическото движение има противовъзпалително действие, напомня Джаки. Освен това всекидневните тренировки могат да предотвратят редица заболявания, които псориазисът има потенциал да отключи като: диабет, сърдечносъдови проблеми и затлъстяване.

По тази причина е много важно пациентите да тренират редовно и да се стараят да водят здравословен начин на живот, съветва Уотнър.

В същото време те трябва да се съобразяват и с разпространението на кожното възпаление. Ако то е на краката (особено в долната част – на петите и около глезените), това логично изключва дейности като тичането, например.

Решението:

Джаки препоръчва да си осигурите подходяща екипировка и среда като започнете да спортувате вкъщи. Това могат да бъдат базисни уреди като шалте или дъмбели. Идеята е те да отговарят на фитнес намеренията на трениращия. Така спортът отново ще се превърне в приятно и полезно занимание, обещава Уорнър.

Обаче, освен тренировките, е важно и храненето. Пациентите трябва да приемат храни с високо съдържание на важни хранителни съставки. Основната цел е да се подпомогне чрез тях имунната система. Въпреки че не е измислена специална диета за хора, болни от псориазис, Джаки съветва да се хапват продукти, богати на омега 3-мастни киселини. Сьомгата, например, е чудесно решение за дневното меню.

И на последно място: пазете се от прекомерен стрес, предупреждава още тя.

Защото напрежението може да усложни симптомите на псориазиса и да благоприятства за още по-силното възпаление на кожата. За да се справите с нивата на стрес, пробвайте йога или медитация, съветват специалисти.

В крайна сметка е жизнено важно да съхраните самочувствието си и да не се отказвате от спорта. Сигурни сме, че той ще ви помогне и в това предизвикателство.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май