Усмивка по време на рак

Лъч светлина в мрачния живот на болните
Усмивка по време на рак

В един юнски ден тази година белгийската благотворителна фондация Mimi събира 20 раково болни и им предлага да ги преобрази. Всичко, което се очаква от тях, е да затворят очи, за да може изненадата да бъде още по-въздействаща. По броя професионални гримьори и фризьори, които се събират на място, пациентите остават с впечатлението, че ще бъдат разкрасени. Всъщност, получават нещо съвсем различно... нещо много повече.

Първите 90 секунди от видеото по-долу не са нещо необичайно и можете да ги изгледате с пълно безразличие - просто едни хора гримират други хора по съвсем конвенционален начин. Интересното започва оттам-нататък:

Проектът е вдъхновен от изказването на една пациентка, че преди да заболее от рак на гърдата е била много по-безгрижна. Според прес рилийза, намерението на Mimi Foundation с тази глуповата трансформация е било "да позволи на боледуващите да забравят за проблемите си, макар и за момент".

Миналия месец в Брюксел се състоя партито за представянето на фотоалбума от сесията. Той е озаглавен If Only for a Second, а по-долу можете да видите няколко страници от него:

1133413Mimi Foundation1133412Mimi Foundation1133414Mimi Foundation1133411Mimi Foundation1133416Mimi Foundation

През последните години се наблюдава все по-враждебно отношение към "инфантилизирането" на хората с рак посредством розови панделки и други неадекватни символи, които едва ли не омаловажават сериозността на състоянието. При все това естествената реакция на околните сякаш винаги ще бъде да се опитат да ги развеселят и разсеят. Никой не е на мнение, че по този начин ще излекува болния, но защо пък това да не е допустим начин да направи истинското лечение по-поносимо?

Познаваме някои пациенти, които наистина намират за важно да останат безрезервно положителни до самия край, какъвто и да е той. Други пък нямат нищо против да си вземат минута почивка от жестоката борба, а настоящият експеримент е един много добър повод за това.

ключови думи:
рак

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април