Студът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Правилният подход ще ви спести неприятности!
Студът увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Нова студена вълна се очаква в страната, което колкото и да е типично за това време на годината, толкова може да бъде и опасно след кратковременното затопляне на което станахме свидетели през последните няколко дни.

Редица експерти алармират, че новото захлаждане ще увеличи риска от покачване на кръвното налягане, стенокардия, инсулт, както и може да влоши чувствително състоянието на страдащите от диабет.

Особено уязвимите са тези о вас, които вече имат установени сърдечно-съдови заболявания. При ниски температури е важно да следите ежедневно кръвното си налягане и да не пропускате прием на обичайните лекарства, които са ви предписани от лекар. 

1626744Thinkstock/Guliver

Същото така с повишено внимание трябва да са и учениците и младите хора до 40 годишна възраст, защото никой не е застрахован от рязко покачване на кръвното налягане, особено тези които страдат от затлъстяване или имат генетична обремененост към проблеми със сърце или артерии.

Най-добрите мерки, които можете да вземете в студеното време е да сте с подходящо облекло, за да осуетите рязкото стесняване на кръвоносните съдове. Добре е да предпазвате лицето си, особено челото от студа.

От изключително значение е да промените хранителните си навици, за да поддържате кръвното си налягане в нормални граници. 

В случай, че сте на открито и спортувате или се движите, ако се изпотите не трябва да оставате на едно място, тъй като рязко можете да промените температурата на тялото от топло в студено, което е доста опасно за съдовете. Избирайте облекло с дишащи естествени материи. Термобельото е изключително подходящо за минус температури, особено ако имате сърдечно-съдови заболявания.

И не на последно място, ако обстоятелствата не го изискват избягвайте да стоите дълго време навън на студено.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април