Стопете мазнините и се погрижете за здравето

С червени боровинки
Стопете мазнините и се погрижете за здравето

Червените боровинки са повече от суперхрана. Те се грижат за запазването на отличното ни здраве и същевременно за съхраняването на перфектната ни форма.

Богати са на витамин Е, С, А, микроелементи, минерали, флавоноиди, есенциални мастни киселини-линолеова киселина - омега 6, алфа линолеова киселина - омега 3, каротеноиди, фитостероли, дъбилни вещества.

В червената боровинка се съдържа най-ефективният, съдържащ се в диви плодове витамин Е – токотриенол. Този антиоксидант е 40-60 пъти по-ефективен от токоферол, най-често срещаната форма на витамин Е.

Малките леко кисели плодчета са невероятен елексир за запазване на на еластичността на кожата и в същото време се грижи да ви защитава от появата на бръчки и са невероятен щит срещу вредните ултравиолетови лъчи.

Според последните изследвания в Швеция направени с мишки, учените установили, че червените боровинки имат невероятен ефект върху намаляването на кръвната захар и холестерола. Прочистването на кръвоносните съдове го сравняват образно, с това на четка. Учените забелязали и трайна загуба на тегло, като единствената промяна, която е направена в режима на хранене на мишките е добавянето на червени боровинки в менюто им.

1569199Thinkstock/Guliver

В последните години редица изследвания проведени в лабораторни условия с червени боровинки показват, че противовъзпалителния им ефект се дължи на полифенолите. Смята се, че те са отлична превенция за няколко вида рак. Различните антоцианини, проатоцианидини, танини и фитохимикалите пеонидин и кверцетин допринасят за една отлична защита срещу раковите заболявания.

Вече има достатъчно силни доказателства, че са мощно оръжие срещу заболявания на пикочните пътища и в същото време отлична превенция срещу всякакъв вид възпаления.

С подобна лекота се справят и с всякакви стомашно-чревни неразположения. Действат благоприятно върху сърдечно-съдовата система и кръвното налягане.

Червените боровинки могат да се окажат отлично средство и в борбата с невро-дегенеративни изменения, свързани със стареенето, както и Алцхаймер.

Не се колебайте да напълните фризера с червени боровинки или ползвайте целогодишно сушени, които е препоръчително преди употреба да накисвате за около час във вода.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април