Столетница с уиски в ръка и цигара на уста

Понякога човек оцелява въпреки пороците си
Столетница с уиски в ръка и цигара на уста

Повечето столетници явно не четат актуалните здравословни заглавия и затова не знаят, че отдавна би трябвало да са умрели от вредните си навици. По земното кълбо има останали немалко култури, които до голяма степен се придържат към традиционния си начин на живот. Част от него е консумацията на неимоверно количество наситени мазнини и/или въглехидрати с висок гликемичен индекс, за които цивилизованият и информиран гражданин знае, че са супер вредни за здравето. Въпреки това тези култури се отличават с особено високвисоките процент столетници на глава от населението и изобщо не им пука за последната диетична мания на първия свят.

В първия свят пък има хора като англичанката Дороти Хау. Бабата наскоро чества 100-тния си рожден ден, а заедно с него отбеляза и около 500 000 изпушени цигари. Първата от тях е запалила на 16-годишна възраст и оттогава-насам не е слизала под 15 цигари дневно. 84-годишната й кариера на пушач й е коствала около 193 000 британски лири (еквивалентни на близо 500 000 лева).

Дороти е и приятел на чашката, макар и да не е толкова редовна в този си порок. Столетницата признава, че пие само, когато е навън, но е напълно уверена, че именно комбинацията от двата й порока е съхранила здравето й през всичките тези години.

Тя няма деца и е загубила съпруга си преди 20 години. Дълго време си е повтаряла, че ще спре да пуши, когато вдигнат цените на цигарите, но това така и не се е случило, въпреки неколкократното им поскъпване. Сега чистосърдечно си признава, че вече няма такива намерения.

Рождения си ден Дороти отпразнува с приятели в местен бар, където обръща няколко чашки преди да отвори поздравителната картичка, изпратена от кралица Елизабет ІІ.

1103508

Нейният пример може да наведе много хора на погрешни заключения, но не се съмнявайте - английската баба доживява вековната си възраст въпреки склонността си да пуши редовно и по много, а не заради нея. Нейният случай е парадоксален и именно затова представлява новина със сензационен характер. Иначе едва ли щеше да вълнува толкова много медии, в това число и нашата. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май