Стегната информация за разширените вени

Причини за поява, начини за превенция и лечение на варикозата
Стегната информация за разширените вени

"Статистиката сочи, че 41% от българите над 18-годишна възраст страдат от разширени вени." Това беше казал преди време началникът на клиниката по съдова хирургия и ангиология към ВМА. Не знам дали тези данни са актуални, но факт е, че варикозата все повече се "подмладява" и все по-малко се счита за състояние, характерно само за възрастните. Но преди да разберем защо се получава така, нека видим как се развива тя.

Знаете, че преносът на кръв из тялото ни се осъществява от два основни вида съдове: артерии и вени. Артериите провеждат богата на кислород кръв от сърцето към органите и мускулите ни, докато вените връщат кръвта към белите дробове, където тя се "презарежда" за нов цикъл. Този обратен път се улеснява от мускулните съкращения на долните крайници, чието действие в случая наподобява помпа. За да си гарантира, че кръвта няма да се върне обратно под действието на гравитацията, венозната система е снабдена с клапи на регулярни интервали.

Когато се създадат условия за застояване на кръвта в долната част на крайниците, действието на клапите може да бъде нарушено. По този начин е възможно връщането на кръв надолу, увеличаване на налягането в кръвоносния съд и последващото му разширяване до степен на видимост. Стандартно варикозните вени се наблюдават в областта около и под коляното, но могат да се появят и на други места в тялото. Примери за това са варикозата на хранопровода и хемороидите.

Причините за възникването на разширени вени са няколко. Голяма част от тях касаят начина на живот и включват тегло над нормата, прекарване на значителна част от денонощието в изправено положение, неправилни навици на седене и дори стил на обличане. Жените и особено бременните са с по-голям риск, както и хората над 50-годишна възраст. Тази граница обаче постепенно слиза все по-ниско и най-вероятната причина за това са променящите се навици на населението. При варикозата се наблюдава известна наследственост.

Тъй като козметичният аспект на състоянието притеснява много хора, на пазара се предлагат безброй кремове, гелове и други препарати, рекламиращи се като чудодейни лекове против разширени вени. За съжаление, към момента не съществуват данни, че подобни средства си заслужават парите, съвсем напротив. Добрата новина е, че има няколко далеч по-евтини, но за сметка на това ефикасни начина за превенция и третиране на варикозата:

  • Недейте да седите със скръстени крака

  • Ако имате излишни подкожни мазнини, постарайте се да отслабнете с помощта на адекватна диета (ние тук предпочитаме понятието хранителен режим)

  • Стимулирайте кръвообращението си с помощта на редовна физическа активност. Допълнителният енергоразход ще ви асистира в отслабването, ако целите такова.

  • Избягвайте продължително стоене прави или седене. Постарайте се да се раздвижвате и да променяте стойката си на всеки 30 минути като минимум.

  • Избягвайте да носите прекалено стегнати в областта на кръста дрехи

  • Качвайте краката си нависоко вечер (а и във всеки друг удобен момент). Ако го правите, докато сте легнали по гръб, това ще ви помогне да облекчите и кръста си.

Що се отнася до елиминирането на засегнатите кръвоносни съдове, съществуват три варианта, които се прилагат успешно. Това са:

  • Лазерната терапия, която служи за "запечатване" на разширените вени

  • Склеротерапия - инжектиране на химикал във вената, който спира кръвообращението и превръща кръвоносния съд във фиброзна тъкан

  • Хирургическо премахване на вената

Не забравяйте, че сами по себе си разширените вени не представляват проблем, стига да не се появи някой от следните симптоми:

  • Съдът е чувствителен на допир, с по-висока температура, зачервен и подут

  • Има поява на обрив или друго нарушаване на цялостта на кожата

  • Има промяна на цвета и удебеляване на кожата в областта на глезена и подбедрицата

  • Се появи кървене

  • Симптомите ви лишават от способност да изпълнявате ежедневните си задачи 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април