Сребро в косите

Един от признаците за напредващите години е побеляването. Но на какво се дължи то?
Сребро в косите

Когато си в невинна детска възраст, между теб и ония големите има толкова много различия, че би могъл да прекараш цялото си налично време в размисли защо е така. Като човек, който е наясно с този факт от личен опит, мога да ви кажа, че детските разсъждения рядко водят до прозрения от революционно естество. Така и не достигнах до еднозначно заключение защо косите на по-възрастните от мен се прошарват, например. Дори опитите ми да разговарям със самите потърпевши даваха противоречиви резултати, вариращи от "Защото съм прочел много книги", през "Понеже ми късаш нервите!", до "Питай баба си". И така...

Впоследствие и аз се научих да чета и успях да проверя това-онова по въпроса за побеляването. Но преди да стигнем дотам, нека си припомним какво стои зад цвета на косите ни.

Накратко, става дума за пигменти, известни под общото наименование меланин. Те се произвеждат от специални клетки, наречени меланоцити, а самият процес е познат като меланогенеза. Меланоцити имаме по цялото си тяло, но тези, които отговарят за оцветяването на окосмението ни, са разположени в луковицата на космения фоликул. Когато меланинът бъде произведен, той се транспортира към намиращите се в близост кератиноцити – клетките, образуващи кератин. Кератинът, от своя страна, е ключов компонент в състава на косата и вероятно ви е познат от козметичните реклами.

771079inm.com

Сивата коса, чисто и просто, се дължи на намаляването на количеството меланин в кератина, който я изгражда. Когато този меланин напълно отсъства, тогава цветът на косата е чисто бял, досущ като при албиносите.

Зад този външен вид обаче могат да стоят най-различни процеси в тялото. Както вече споменахме, най-очевидният от тях се свързва със стареенето. Колкото повече напредваме по житейския си път, толкова по-малко меланин произвежда тялото ни. Първоначално това се дължи на редуцирана активност на меланоцитите, а впоследствие тези клетки започват да намаляват и по численост. И така до момента, в който по главите ни няма и помен от пигментация. Предполага се, че това се дължи на нарушена функция на меланоцитните стволови клетки, които с възрастта спират да генерират адекватен брой меланоцити.

Но това не е единственият фактор. Доскоро не се знаеше, че космените фоликули произвеждат микроскопични количества водороден пероксид (перхидрол). Надявам се, че не е необходимо да сте платинено руса мадама, за да знаете какво представлява перхидролът или поне за какво се използва той. Стандартно, тези малки количества се разграждат на съставните си части (вода и кислород) под въздействието на ензима каталаза. Колкото по-стари сме, толкова по-малко каталаза произвеждаме и това води до натрупване на водороден пероксид и оттам – до блокиране на меланиновия синтез.

771080inm.comРедовното скубане на косите може да доведе до тяхното побеляванеКосите не побеляват единствено под въздействието на възрастта. За това може да са отговорни и генетични дефекти, ненормална хормонална секреция, ненормално разпределение на меланина в тялото, както и външни фактори като замърсяване и съприкосновение с отрови от естествено и изкуствено естество.

Споменавайки хормоналната секреция, не можем да пропуснем и въпроса за стреса и начина, по който той се отразява на посребряването. През 2010 година носителят на Нобелова награда за химия Робърт Лефковиц и колектив провеждат изследване, според което хроничният стрес и характерният за него хормонален профил водят до нарушения в ДНК, които от своя страна могат да допринесат до редица състояния като развитие на тумори, спонтанни аборти, психиатрични състояния и... незначителни на този фон козметични проблеми като прошарването.

Както може би сте забелязвали, въпросното прошарване се случва по различен начин при различните хора. Кога ще започнете да побелявате и с каква скорост ще се простите с пигментацията на косата си зависи от всичко, което коментирахме дотук. Статистиката обаче сочи, че ½ от представителите на бялата раса посивяват до 50-тата си годишнина. За щастие, повечето от нас имат още известно време, за да разберат в коя от двете половини попадат.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май