Смехът е здраве, но може и да ви убие

Един любопитен научен обзор в коледното издание на BMJ
Смехът е здраве, но може и да ви убие

Много смешно, едно време знаехме, че смехът е едно от най-добрите упражнения за корем, отлична антистрес терапия, начин да се сближим с хората и въобще - да направим живота си по-лек. Днес обаче е време да обърнем внимание не само на ползите, но и на мрачната страна на смеха, защото идват празници и не се знае кой може да стъпи накриво, засмивайки се в неподходящия момент. Това решение не е наше, а на далеч по-авторитетното издание British medical journal, което за поредна година публикува своя коледен брой - нестандартно шеговит, но традиционно базиран на научни изследвания.

От него разбираме, че силата на смеха може да размести челюсти, да провокира асматични пристъпи, да предизвика главоболие и хернии. Може да създаде аритмия и синкоп на сърцето или дори емфизем. Смехът може да стане причина и за редките, но фатални синдром на Пилгаард-Дал и синдром на Бурхав. "Да се напикаеш от смях" може и да ви звучи като израз за подсилването на определено внушение, но за някои хора си е реален проблем, както потвърждава публикуваната през 1982 година в The Lancet статия, озаглавена Giggle Incontinence.

Обзорът, публикуван в BMJ се казва "Laughter and MIRTH (Methodical Investigation of Risibility, Therapeutic and Harmful)" и обхваща около 5 000 изследвания. Той е плод на съавторството между доктор Робин Фърнър - хонорован професор по клинична фармакология към университета в Бирмингам и Джефри Арънсън, аспирант по клинична фармакология в Оксфорд. Двамата учени ограничават броя на релевантните статии до 785 и ги групират в три категории: ползи (85 броя), вреди (114 броя) и състояния, причиняващи патологичен смях (586).1144019R E Ferner, J K Aronson

Във втората група документи попадат някои много интересни четива, в това число една дискусия от 1997 година на тема "Синдром на Бурхав" - спонтанна перфорация на хранопровода. Рядко, но въпреки това потенциално смъртоносно събитие, което може да бъде причинено от смях. Синдромът на Пилгаард-Дал пък е идентифициран в статия от 2010 година като пневмоторакс при мъже пушачи на средна възраст, предизвикан от смях.

Други респираторни рискове на смеха са спукването на белодробните алвеоли. В тази връзка авторите коментират, че ако ще разказвате виц на асматик, би било добра идея да му връчите инхалатора за всеки случай. Естествено, имаме и добрата стара опасност от задавяне с храна, която е особено актуална в контекста на коледните и новогодишни празници.

Обзорът, както стана ясно по-горе, отчита и добрите страни на смеха, сред които намалени кръвно налягане, кръвна захар и риск от инфаркт на миокарда. Смехът редуцира и негативните емоции - гняв, тревожност, стрес. Авторите предполагат, че съотношението ползи/вреди е благоприятно, каквото и да означава това.

Науката в последно време е установила, че смехът подобрява еластичността на артериалните стени и ендотелната функция. Едно изследване от 2008 година пък заключава, че разсмиването с помощта на клоун повлиява благоприятно функцията на белите дробове.

Това с клоуните не е изолиран вариант, колкото и странно да ви звучи. Друго изпитване от 2011 година пък установява, че намесата на клоун, облечен в костюм на главен готвач намира израз близо два пъти по-добра успеваемост на ин витро оплождането.

Въпреки щателния анализ на медицинската литература, авторите си дават сметка, че пред тях има още много работа. Доктор Фърнър коментира, че сивите петна в науката са твърде много и към настоящия момент не е ясно каква е безопасната доза смях: "Вероятно става за U-образна крива - в известни количества смехът е полезен за здравето, но надмине ли определени граници, може да ви коства живота." 

ключови думи:
вреден полезен смях

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май