Слънцето...

За другите ползи от него
Слънцето...

Мнозина свързват ползите от слънчевите лъчи с производството на витамин D. Витамин D е своеобразен супергерой с редица здравословни ефекти като по-ефективно усвояване на калция, подобряване на имунитета, защита от рак, стимулиране на мозъчните функции и др.

 

Ползите от слънцето не се изчерпват дотук. Ретината в човешкото око разполага със светлочувствителни (към синия спектър на светлината) клетки, които влияят директно върху хипофизата и оказват ефект върху действието на редица други жлези:

  • Хипоталамуса, който отговаря за нашия биологичен часовник. Това означава, че слънцето е от значение за нормалния сън, времето за реакция и поведението. Допълнителна функция на хипоталамуса е да регулира съвместното действие на нервната и хормонална системи.

  • Епифизата, която произвежда хормона мелатонин. Мелатонинът се секретира през "тъмната част" от денонощието и има антиоксидативни функции (предпазва кожата), полезен е за храносмилането и помага в борбата с депресиите.

  • Надбъбречната жлеза, която участва в преминаването към будно състояние от сън. Излагането на слънчева светлина сутрин също спомага за възстановяването на телесната температура (която леко спада по време на сън), бдителността, познавателните способности, настроението и жизнеността. Ако разчитате на кафето за тези цели, постарайте се поне да го пиете на терасата.


Способността ни да извличаме ползи от слънцето намалява с напредването на възрастта, което се дължи на развитието на очни болести като глаукома и катаракти. Това е и една от причините за хормоналните заболявания и хроничните проблеми със съня на около 70% от населението над 65-годишна възраст. Недостигът на слънчева светлина поради нарушен жизнен ритъм, работа в офис, непрекъснато носене на слънчеви очила и др. може да доведе до редица заболявания, които често се асоциират с възрастта и се смятат за неизбежни. Изкуственото осветление може в известна степен да компенсира тези липси, в случай, че крушките ви поддържат целия светлинен спектър, но не е в състояние да замени излагането на слънце с незащитени очи.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април