Слепецът, който прогледна със зъба си

Око за зъб, зъб за око...
Слепецът, който прогледна със зъба си

Това не откъс от психотрилър, а историята на 43-годишния Ян Тибетс, който губи зрението си вследствие на инцидент с метален отломък и впоследствие си го получава обратно благодарение на една революционна операция.

Процедурата се нарича остео-одонто-кератопротеза и е извършена от офталмохирурга Кристофър Лиу от очната болница в Брайтън. Ян и съпругата му се съгласяват на нестандартната намеса едва, след като всичките им останали опити завършват с неуспех, а мъжът изпада в тежка депресия поради неспособността си да работи и да общува с околния свят постарому.

Сложната операция се състои от две части. По време на първата един зъб и част от челюстта на пациента се отстраняват. В зъба се вгражда леща с помощта на бормашина. След това зъбът и лещата се имплантират в очната кухина. Няколко месеца престой там са достатъчни на тази костна структура, за да развие нови тъкани и кръвоснабдяване. Тогава идва ред на втората част, при която част от роговицата се отстранява, а на нейно място се зашива зъбът с лещата. След като той принадлежи на самия пациент, тялото му не го отхвърля.

Всичко това може и да се стори притеснително на някои от по-деликатните читатели, но за Боб е единствения шанс да види отново 4-годишните си момчета близнаци. В момента зрението му е възстановено на около 40% и въпреки че непознатите отбягват погледа му, за него има далеч по-важни неща от това...

https://www.facebook.com/FitWell.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май