Силата на плацебото

Ефектът се проявява дори, когато пациентите са наясно, че приемат плацебо
Силата на плацебото

Плацебото е може би най-силното доказателство за влиянието на психиката върху процесите в човешкото тяло. Наясно сме, че когато хората вярват, че нещо ще им помогне, то обикновено им помага, дори и да няма терапевтични свойства. Или по-скоро не им помага то, а те си помагат сами с негова помощ.

До скоро се считаше, че плацебо ефектът може да възникне единствено, ако пациентът бъде заблуден, че му се предоставя лечение с активни съставки. Оказва се, че не е точно така. Бутафорните лекарства могат да имат положителен ефект, дори когато приемащите ги са наясно с тяхната "безполезност".

За да установи силата на плацебото, професор Тед Капчук от Центъра за изследователска дейност към Харвардския медицински колеж подбира 80 пациента, страдащи от спастичен колит. Пациентите са разделени на две групи, като едната група е контролна и не е подложена на лечение. Хората от втората група получават предписание за прием на плацебо два пъти дневно. Те са информирани, че това са интертни хапчета без активна съставка, които могат да имат положителен ефект единствено на база самовнушение. На опаковките, от които пациентите от втората група приемат хапчетата с големи букви е изписано "Плацебо". Те допълнително са инструктирани, че няма нужда да си внушават каквото и да било, трябва просто да си приемат таблетките.

Експериментът продължава три седмици. Близо два пъти повече пациенти от плацебо-групата изпитват облекчение на симптомите на колита в сравнение с контролната група. Интересно е, че подобренията, постигнати в това изследване значително надхвърлят ефектите на най-мощните лекарствени средства против спастичен колит.

Какво е значението на тези резултати?

Лечението на база плацебо ефекта е много спорна тема в медицината. Това се дължи на разбирането от една страна, че лечение, което разчита на заблуда е неетично. На него се противопоставя схващането, че е също толкова неетично да не се използва средство, за което се знае, че лекува. Резултатите от това изследване дават надежда за разрешаването на тази етична дилема. Въпреки ограничения брой участници и кратката продължителност на експеримента, това е добра основа за по-задълбочени проучвания. Има голяма вероятност в близко бъдеще възгледите за плацебо ефекта да бъдат коренно променени. Така лечението с негова помощ ще е възможно без да се накърнява автономията на пациентите и тяхното право на информираност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април