Рак на гърдата не е красив

Един фотографски опит за разкриване на истинското му лице
Рак на гърдата не е красив

Преди 8 години модният фотограф Дейвид Джей решава да промени стандартния начин за привличане на общественото внимание към рак на гърдата. Той си дава сметка, че поредният розов продукт би бил напълно излишен и по никакъв начин няма да допринесе за разкриването на истинското лице на това страшно заболяване.

Ето защо той стартира The SCAR Project - един албум, показващ млади жени, преживели рак на гърдата, и техните белези - физически и емоционални. Снимките имат за цел да илюстрират не само повърхностните следи от болестта, но и всичко онова, което остава скрито за очите на страничния наблюдател - страха, мъката, болката, отчаянието, надеждата, смелостта и гордостта. Видът им може да бъде доста смущаващ за незапознатите с този вид рак, тъй като те показват много от неговите последствия - двойни мастектомии, лампектомии, частични или пълни реконструкции.

Всъщност, именно това е целта на Джей - той смята, че проблемът е "покрит с толкова много розови панделки", че твърде малко хора са наясно с това как изглеждат неговите жертви наистина.

Зад проекта на младия фотограф се крие и една лична история - близначката на неговата приятелка заболява от рак на гърдата, когато е на 29. Това е голям шок, тъй като става дума за изключително здраво момиче без история на рак в семейството. Две седмици след диагнозата, тя се подлага на мастектомия, което допълнително я съсипва. Въпреки това се съгласява да бъде заснета полугола, за да бъде показана нелицеприятната същност на болестта.

Оттогава насам Дейвид е снимал над 100 жени и още много други хора, които са белязани в резултат от инциденти или операции. Ако сте готови да видите част от тях, можете да го направите в галерията

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.