Райската ябълка: Божественият плод, забавящ стареенето (+рецепти)

Райската ябълка: Божественият плод, забавящ стареенето (+рецепти)

През ноември сергиите по пазарите изобилстват от последния плод на есента - райската ябълка. Тя е леко сладка и в същото време с разпознаваем тръпчив вкус. Консумацията на божествената оранжева ябълка може да ни донесе както истинска гастрономична наслада, така и ползи за здравето.

Райската ябълка има лечебен ефект върху почти всички системи на тялото. Редовната консумация на този плод намалява риска от болестта на Алцхаймер, забавя процеса на стареене, балансира хормоналните нива и има благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Самият състав на плода покрива идеално нуждите на тялото през есента и началото на зимата, когато се повишава заболеваемостта от грип.

Райската ябълка е мощен имуномодулатор. Благодарение на нейната консумация можете значително да увеличите устойчивостта на тялото.

Но въпреки многото полезни свойства, райската ябълка може сериозно да навреди на здравето. Особено в ситуации, в които се консумират незрели плодове или когато се изяждат повече от две на ден.

Обикновено райската ябълка се яде сурова, като узрее напълно. Някои предпочитат да я поливат с лимонов или портокалов сок, да й добавят сметана и захар. Но меката й част може да се използва за салати, често я смесват със сладолед или кисело мляко, използват я при печене, в желета, пудинги, мусове, правят от нея мармалад и сладко. Пюрираната мека част на райската ябълка може да се смеси със сметана или извара, с портокалов сок, мед и щипка сол - така ще получите доста необичаен дресинг за салати.

В много страни е особено популярна сушената райска ябълка. От този плод правят вино и бира. А в Япония от нея приготвят саке. Печените семена на райската ябълка могат да заменят кафето.

Когато избирате този здравословен плод, трябва да обърнете внимание на неговата мекота и цвят. Вземете плода в ръката си и изберете такъв с умерена твърдост. Това гарантира, че ще има най-богат вкус.

Плодове с тъмен нюанс, близки до червеникаво-кафяви, се считат за по-зрели, те съдържат повече хранителни вещества. Такава райска ябълка е сладка и сочна. Когато избирате този екзотичен плод, обърнете внимание и на листенцата. Най-добре е те да са зелени. Ако са жълти и сухи, това показва, че райската ябълка е съхранявана много дълго време. Също така трябва да изберете плодове с гладка повърхност, без вдлъбнатини и черни петна по кората.

Най-лесният начин да направите райските ябълки по-сладки е като ги поставите във фризера. След 10 часа ги извадете и размразете - тогава плодът ще бъде като желе. За да намалите стипчивостта на райската ябълка, я накиснете за 12 часа в топла вода или за 1-2 дни я съхранявайте в найлонов плик заедно с узрели ябълки, домати или банани. Ако се налага бързо да премахнете тръпчивостта й, надупчете плодовете с игла, потопена в алкохол и тя ще изчезне за няколко часа.

 

Рецепти

 

Панакота с райска ябълка

Необходими продукти:

сметана - 200 мл

прясно мляко - 150 мл

райски ябълки - 300 г

пюре от добре узрели

желатин - 8 г

захар - 2 с.л.

Начин на приготвяне:

Започнете, като накиснете желатина в студена вода.

В тенджерка налейте прясното мляко и сметаната. Подсладете с 2 с. л. захар. Ако обичате по-сладко, може да сложите три. Загрейте течността, като внимавате да не завира. Щом повърхността започне да пуши, отдръпнете съда от котлона. Сложете омекналия желатин и бъркайте енергично, докато се разтвори. Добавете пюрето от райски ябълки и прецедете през цедка.

Сипете течността в подходящи чашки. Когато панакотата се охлади, преместете чашките в хладилник, за да стегне желатинът.

Преди да поднесете панакотата с райска ябълка, потопете чашките за кратко в топла вода и обърнете в чиния. Полейте с пюре от райска ябълка и сервирайте! Може да украсите с листа мента или нар.

 

Десерт от райски ябълки с маскарпоне, бисквити и кафе

Необходими продукти:

1 добре узряла райска ябълка

1 портокал

150 г маскарпоне

7-9 бисквити по ваш избор

3 с. л. кафява захар

1 ч. л. смляно кафе

Начин на приготвяне:

Обелете портокала, изцедете сока му и запазете остатъците от месестата част. А райската ябълка почистете от семената.

Сварете кафето, подсладете го с 1 ч. л. захар и сложете малко от настърганата портокалова кора. Оставете за известно време, за да се запари, след което прецедете.

Смелете бисквитите, трябва да се получат едри трохи.

Смесете райската ябълка с изцедената част от цитруса, добавете настърганата кора, маскарпонето, подсладете с останалата захар и налейте сока. Разбийте всичко до получаването на крем. Разпределете половината в подходящи купички или чашки, следва слой от натрошените бисквити, който полейте със свареното ароматно кафе. Завършете с крем.

Поръсете десерта с бисквитени трохи и поднесете.

 

Райска салата

Необходими продукти:

4 райски ябълки

2 круши

1 глава червен лук

1 зелена салата

орехи, сусам

 

За дресинга:

3 с.л. зехтин

2 с.л. лимонов сок

сол на вкус

щипка захар

бял пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Всяка от обелените и почистени от семките круши се разрязва на четири, след което се нареждат на тънки филийки. По същия начин се нарязват и райските ябълки. Лукът се нарязва на лунички и всичко се залива с дресинга. Разбърква се добре. На дъното на голяма купа за салата се нареждат листа зелена салата, върху които се изсипват останалите овкусени продукти. Салатата се оставя настрани за около 15-20 минути, за да поеме добре дресинга. Декорира се с орехови ядки и сусам.

 

ключови думи:
райски ябълки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май