Профилактика за рак на маточната шийка - защо и кога?

Профилактика за рак на маточната шийка - защо и кога?

България заема срамното второ място в Европа (след Румъния) по честота на рак на маточната шийка. Вероятно това се дължи на липсата на скринингови програми и нередовното профилактично изследване.

Ракът на маточната шийка може да се види много рано, преди измененията да са станали рак. Има лабораторни изследвания, които могат да покажат, че клетките са започнали да се променят и се налага по-стриктно наблюдение или лечение. Прилагат се малки хирургични операции, които отстраняват променените клетки и така спират болестта.

Обикновено този тип рак се предизвиква от щамове на човешкия папилома вирус, съкращаван като ЧПВ, но по-известен е с английското наименование – Human Papilloma Virus или HPV.

Инфектирането става чрез сексуален контакт. Другите методи на заразяване не са доказани, но с оглед запазването на социалния мир, се приемат като възможни.

Тъй като вирусът е често срещан сред хората, вероятността от заразяване е голяма, дори и при двойки, които рядко сменят партньорите си.

За развитието на рак, не обвинявайте единствено секса! Само инфекция с вируса не е достатъчна за развитието на злокачествено заболяване. В повечето случаи имунната система на жената успява да предотврати развитието на усложнения и убива вируса.

HPV не е способен да проникне под клетките, покриващи шийката на матката. Вирусът не се разпространява към други органи и системи в тялото. За жалост, у една част от жените вирусът оцелява в епителните клетки и след години става причина за израждане на част от тези клетки по повърхността на шийкатана матката; от нормални те се превръщат в ракови.

Можете да намалите риска като правите редовни цитологични изследвания и се консултирате с гинеколог. При млади момичета ваксината против HPV намалява значително риска от развитието на инфекция. Според много експерти трябва да се ваксинират и момчетата, тъй като те ще продължат да пренасят вируса.

С грижа за Вас, Synevo предоставя средите за вземане на цитологичен материал за изследване, тъй като пробите се взимат от акушер-гинеколог.

Повече за специалните ни предложения тук

Прочетет повече в JENITE.BG

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Риби
20 февруари – 20 март