Прозяф!

Защо се прозяваме се пита в задачата?
Прозяф!

Най-важното

Животните също се прозяват, да. Някои от тях – непрекъснато. На техен език, прозявката може да означава много неща, както при нас - скука, отегчение, умора. А даже -  предупреждение за опасност. 

Ура! Тази сутрин осъществихме 10 прозявки една след друга – почти без почивка между сесиите :) Заслужаваме да влезем в Рекордите на Гинес. Но преди да получим големия приз и да чуете за нас, нека набързо си припомним защо сме орисани да се прозяваме.

Теоретично

Скука? Умора? Сън? Редица учени се опитват да обяснят какво причинява въпросния феномен. Забавното е, че нито една от съществуващите теории не е емпирично доказана :)

Все пак едно от най-широко разпространените схващания е, че става въпрос за механизъм на организма, при който се цели възстановяване на кислородния баланс. Как? Ами, с прозявката човек поема солидна доза въздух, нали? Това позволява в мозъка му да нахлуе повече кислород, което съдейства за подобряване на кръвообращението и оттам – работата на мозъчните клетки.

Както може да предположите обаче, тази теория е оспорвана многократно в научните среди. Някои специалисти смятат дори, че вместо да увеличава приема на кислород, прозявката може даже да го понижи.

inm.com

Според друго твърдение пък тя е свързана с нуждата ни от разтягане на мускулите преди някакво голямо физическо изпитание - ето защо обикновено е придружена от блажено протягане :)

Редица експерти напомнят още, че прозяването е начин да контролираме температурата на мозъка си, като по този начин го охлаждаме и "проветряваме" периодично.

Твърди се, че то се причинява от същите невротрансмитeри, влияещи върху емоциите, настроението и апетита, между които вече добре познатите ви допамин и серотонин. 

И, да, една от теориите казва, че въпросният феномен може да бъде и симптом на някакво заболяване - диабет, инсулт или нарушено хормонално равновесие.

Заразното добро

Разбира се, това съвсем не са всички тези, които циркулират в пространството. Едно е сигурно обаче – щом го правим, значи ни кара да се чувстваме добре.

Всъщност, прозявката не без основание се смята за заразителна. Както го обясняват учени, става въпрос не само за подражателен рефлекс, а за един вид подсещане – че кислородът, който приемаме не ни е достатъчен. Че мозъкът ни е уморен и има нужда от почивка.

И че, без значение дали ни е скучно или не, е време да вкараме малко емоции в живота и деня си :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 02.11.2011 | 18:05
    Заради вас се прозявам цял ден!!!! Гадняри!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май