Природни средства, които ни приспиват

Кои са естествените източници на мелатонин?
Природни средства, които ни приспиват

Качеството на съня ни зависи от редица фактори, голяма част от които са външни и трудно контролируеми. Поради тази причина организмът ни си е изработил система, която да улесни постигането на пълноценен сън.

Основният биологичен регулатор на съня ни е хормонът мелатонин. Нивото на секрецията му в организма зависи пряко от моментната осветеност на заобикалящата ни среда. Така при нормални обстоятелства секрецията на мелатонин е най-интензивна вечер и съответно най-ниска сутрин. Именно високите нива на мелатонин вечер са основен гарант за нормалното заспиване и постигането на пълноценен сън.

Мелатонин се секретира в епифизната жлеза, като основна суровина за производството му е аминокиселината триптофан. Така съставът на храната, която приемаме може да има огромно значение върху хормоналния баланс на тялото ни и регулирането на съня.

Редовният прием на храни, богати на прекурсора на мелатонина, особено вечер, е важно условие за задоволяване на ежедневните потребности от пълноценен сън. Още по-добре би било обаче да разчитаме на храни, богати на мелатонин. Продуктите от тези групи никак не са много, но са достъпни. Ето някои от най-мощните сред тях.

Череши

Съдържат уникална комбинация от чист мелатонин и витамин C, който подпомага конвертирането на триптофан в мелатонин в организма. Смята се, че няколко шепи череши следобед или чаша прясно изцеден сок от тях подсигуряват дългия и пълноценен сън.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април