Признаци за проблеми с щитовидната жлеза

Признаци за проблеми с щитовидната жлеза

МУСКУЛНИ И СТАВНИ БОЛКИ

Болката често се разглежда като симптом на здравословен проблем, но при заболявания на щитовидната жлеза често се пренебрегва. Хората с хипотиреоза могат да изпитват болки в мускулите и ставите, особено на ръцете и краката. Фибромиалгията (симетрична болка в цялото тяло) и тунелният синдром също често спохождат хората с проблемна щитовидна жлеза.

 

УСЕЩАНЕ ЗА ДИСКОМФОРТ ВЪВ ВРАТА

Усещането за подпухналост или увеличаване на врата, чувството за стягане, затрудненото преглъщане или прегракналия глас – всички тези симптоми може да са повод да отидете на ендокринолог. Това са възможни признаци на заболяване на щитовидната жлеза.

 

КОСОПАД, ПРОМЕНИ В КОЖАТА

Косата и кожата са особено уязвими при проблеми с щитовидната жлеза. При хипотиреоза косата става суха и чуплива, а кожата – груба, дебела, суха и често лющеща се. Но основният симптом на хипотиреозата е окапване на косата до външния край на веждата. При възпалена щитовидна жлеза може да има и специфичен обрив на кожата на глезените.

 

ПОВИШЕН ХОЛЕСТЕРИН

Високите или ниските нива холестерин също могат да са симптом за хипотиреоза. Особено ако тези нива не се променят независимо от физическите натоварвания и диетите и не реагират дори на лекарства за коригиране на нивото на холестерин.

 

ПРОБЛЕМИ С ЧРЕВНИЯ ТРАКТ

Това изненадва ли ви? Невероятно, но факт – тежкият или продължителен запек, който не се повлиява от никакви лекарства, може да е причинен от хипотиреоза. При хипертиреоза пък често се срещат диария, втечняване на изпражненията и раздразнени черва.

 

НАРУШЕНИЯ НА МЕНСТРУАЛНИЯ ЦИКЪЛ И ФЕРТИЛНОСТТА

Проблемите с щитовидната жлеза понякога се отразяват на плодовитостта. Жените с хипертиреоза по правило имат кратък цикъл с оскъдно течение. Случва се менструацията да спре напълно. Жените с хипотиреоза на свой ред могат да се сблъскат с безплодие и многократни спонтанни аборти.

 

ОТПАДНАЛОСТ И ИЗТОЩЕНИЕ

Постоянното чувство още от сутринта, че сте изтощени и усещането, че 10 часа сън на денонощие не ви стигат, са тревожни симптоми. Както и често повтарящото се безсъние. Прегледайте се, може причината да е в щитовидната жлеза!


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април