Помощ! Боли ме цялото тяло

Защо обаче?
Помощ! Боли ме цялото тяло

Някои хора все се оплакват, че ги боли нещо и че никой не взима здравословните им проблеми на сериозно. Обратното, повечето им приятели и колеги ги смятат за хипохондрици и ги обвиняват в прекалено голямо въображение и излишни капризи.

Ако другите можеха поне за миг да се поставят на тяхно място обаче, сигурно самовнушенията щяха да бъдат най-малкият им проблем.

Фибромиалгия: болката е истинска!

Въпреки че дълго време редица здравни специалисти отричат съществуването на фибромиалгията, днес тя се смята за доста широко разпространено болестно състояние.

То се характеризира с хронична болка, напрежение и умора в мускулите, ставите и сухожилията, без в изброените да се наблюдават реални възпалителни процеси.

Всъщност става въпрос за 18 чувствителни зони в тялото, разположени по дължината на гръбначния стълб. Ако сте болни от фибромиалгия и тези области бъдат стимулирани с натиск, със сигурност ще изпитате болка.

Това на практика е един от малкото начини, чрез които заболяването може да бъде открито. За да ви поставят диагноза фибромиалгия обаче, трябва да сте "орисани" с 11 или повече от въпросните болезнени зони.

Най-застрашени от коварната болест са дамите на възраст между 25 и 60 години. Все още не е ясно защо, но мъжете много по-рядко стават нейни жертви. Хората, покосени от въпросното състояние, се чувстват изморени дори и след продължителна почивка, а понякога тази умора се засилва вследствие дори на умерена физическа активност.

Как стигнахте до тук?

Както може да се досетите, има много теории за това какво причинява фибромиалгия, но все още не може да бъде посочен главният виновник.

Някои лекари смятат че хормонален или химически дисбаланс може да се отрази на начина, по който мозъчните невротрансмитъри сигнализират за болка.

Други специалисти твърдят, че фибромиалгията е резултат от силен стрес, който отключва хипер чувствителността на въпросните зони.

Повечето експерти "се договарят", че все пак става въпрос по-скоро за неприятен микс от фактори, отколкото за една единствена причина.

Нормален живот отново?

За съжаление, трайното лечение на това състояние е трудно постижимо. Това, което бихте могли да постигнете с подходяща терапия, е преди всичко да облекчите симптомите. Проблемът е, че у нас е доста трудно да се открият добри специалисти, които да потвърдят диагнозата и да ви предпишат адекватно лечение.

Ето обаче как може да си помогнете сами:

Правете упражнения:

Те са добър помощник винаги. Редовните тренировки могат да намалят болката и да повишат тонуса ви. Доказано е, че ако тренирате три пъти седмично имате по-голям шанс да се справите с умората и депресията – едни от основните симптоми на фибромиалгията.

Но внимавайте: заложете на сесии с умерен интензитет и дейности, които не натоварват ставите: ходенето, упражненията за разтягане и водната аеробика са добри решения за хора, които тепърва започват да се борят с коварната болест.

Изгответе си хранителен режим

Никога няма гаранция, но според някои експерти подходяща диета може да изиграе положителна роля в лечението, макар и не при всички пациенти.

Изглежда, че подсладителите, кофеинът и доматите влошават състоянието на мнозина. Но не е задължително въпросните продукти да окажат лошо влияние върху вас самите. Така че изгответе хранителен режим, наблюдавайки симптомите на собственото си състояние.

Подарете си масаж

Някои проучвания доказват, че масажът може да облекчи хроничната болка, но не във всички случаи, разбира се. Все пак и тук се препоръчват умерени масажни техники, при които не се оказва силен натиск върху въпросните зони.

Лекувайте причините

Както казахме, стресът се смята за една от основните причини за фибромиалгията. Макар че е невъзможно да го елиминирате напълно от живота си, би било добре да намалите влиянието му в ежедневието си.

Определете кои ситуации засилват чувството ви на тревожност и се опитайте да ги избягвате, ако е възможно. Пробвайте с йога, медитация или други техники за релаксация на ума и тялото.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май