Полезни ли са мултивитамините

Полезни ли са мултивитамините
inm

Най-важното

С идването на есента наближава сезона на леките настинки. За да се предпазим от тях е необходимо да си набавим витамини, които да заздравят нашата имунна система. Това ще ни помогне да се преборим с есенните настинки и да посрещнем зимата готови да се борим с вирусите. Но по какъв начин да ги приемаме тези витамини?

Безспорно най-добрият вариант е да приемаме витамините по натурален начин - чрез плодове и зеленчуци. Но това означава, че през есента трябва да изяден огромно количество плодове и зеленчуци и пак не се знае дали ще си набавим всички необходими витамини, за да се преборим с вирусите.

Друг вариант са т.нар. мултивитамини, които се предлагат в аптеките и големите магазини. В тях се съдържат всички необходими витамини, само в едно хапче, което можем да изпием с вечерята или преди работа. Но до колко това хапче е полезно? Според изследване на университета в Ню Йорк, мултивитамините не само не предпазват от болести, но увеличават възможността от сърдечно-съдови проблеми и рак.

Тези открития са стряскащи, защото много хора пият тези витамини, което означава, че се в рисковата група от заболяване от тези болести. Изследователите, стигнали до това заключение споменават още, че пиенето на тези витамини е все едно да пиете всеки ден антибиотик. Това не само че няма да ти помогне, а ще ви навреди.

Учените още обясняват, че вредите, които може да имате от дефицита на даден витамин са по-малки от опасностите, които крие всекидневното приемане на тези мултивитамини.

Подобно на други неща, приемането на прекалено много витамини също не е полезно. Не само, че този витамин ще бъде изхвърлен по простата причина, че организма ви няма да може да ги абсорбира, но и може да има различни усложнения.

За това учените съветват да намалите приема на мултивитамини, а да увеличите приема на витамините от храните. Това ще ви помогне не само да си набавите витамини, но и ще ви помогне да си набавите други хранителни вещества, които са важни за вашия организъм.

Вижте още: Как да подобрим имунната си система.

Вижте още: Съвет за дълъг живот.

Вижте още: Тренировка за коремна преса.

Вижте още: Перфектната кардио тренировка

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

ключови думи:
болести витамини здраве

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април