Поддържайте мозъка си млад

Имате един мозък, тренирайте си го
Поддържайте мозъка си млад

Няма нужда да ви обясняваме от колко важен е мозъкът. Единствено ще споменем, че способността на мозъчните клетки да формират връзки помежду си е ключова за здравето и дълголетието на всеки един от нас. Вероятно дори по-ключова и от броя на мозъчни клетки, с които разполагаме.

Наясно сме, че с процеса на остаряване ежегодно губим милиони мозъчни клетки. Не се притеснявайте - това не е от толкова съществено значение предвид факта, че разполагаме с трилиони от тях. Това, което е по-важно е как оперират клетките, с които разполагаме. Установяването на нови връзки между мозъчните клетки е един от начините да се поддържаме млади. Забележете, че това е процес, който е изцяло в наши ръце... извинете – глави. Точно както можете да направите ръцете си по-големи с физически упражнения, така можете да насърчите формирането на нови "мрежи" в мозъка си чрез... мозъчни тренировки.

 

Учене през целия живот

Сега е моментът да осъзнаете новото значение на тази добре изтъркана фраза. Учейки през целия живот, вие сте в състояние да тренирате мозъка си и да спомогнете изграждането на нови връзки в него. Доктор Ранди Бъкнър от Харвардския университет препоръчва възрастните хора да посещават университетски лекции като мярка против остаряването. Не се притеснявайте, ако нямате времето и възможността да се върнете на студентската скамейка. Важното в случая е да ангажирате мозъка си с нови предизвикателства. Придобиването на допълнителна квалификация или компетенция е чудесен начин да поддържате младостта си. Запишете се на курс по чужд език, учете финанси за нефинансисти, назубрете всички световни столици, разберете повече за уникалните видове, населяващи остров Мадагаскар. Няма значение какво ще научите, просто го научете.

 

За финал ще споделим с вас, че статистически едни от най-дълголетните хора на света са диригентите, които непрекъснато учат нови партитури или реинтерпретират стари такива. Вероятно има значение и това, че всяка вечер изпращат доволно количество кислород в мозъка благодарение на двучасовите си ръкомахания.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май