Погледнете на монитора с други очи

Как да защитим зрението си от компютъра
Погледнете на монитора с други очи

Нека да не оставаме с погрешни впечатления още от самото начало, бива ли? Много от нас са склонни да заемат крайната позиция, че тъй като в "доброто старо време" не е имало компютри, автомобили, ГМО и толкова много професионален стрес, животът е бил по-хубав и правилен.

Всъщност, да живееш в епоха, в която науката се развива с дни и не умираме от война, глад, грип и мръсотия, хич не е толкова лошо. Да, тези екстри си имат цена и тя нерядко включва някои аспекти от здравето ни, но пък ние затова сме умни хора, за да се грижим за себе си по умен начин.

Според Wikipedia, през 2014 година се очаква броят на персоналните компютри в употреба по цял свят да достигне 2 милиарда. Не е ясно точно колко души работят на тях, но грубата статистика сочи, че всеки втори човек, който е в ежедневен контакт с монитора, изпитва някаква форма на зрителна преумора. Това понятие е доста широко и може да включва едно или повече от следните състояния:

  • Главоболие

  • Замъглено зрение

  • Напрежение или отпадналост в очите

  • Сухота

  • Парене

  • Свръхчувствителност към светлина

И докато най-добрият начин да си спестим тези проблеми е да напуснем работа и да изхвърлим домашния си компютър, той едва ли е и най-умният. Затова казват, че невинаги най-доброто решение е и най-подходящото. Следват няколко предложения за справяне на зрителната преумора, които намираме за подходящи:

  1. Запознайте се с НАРЕДБА № 7 от 15.08.2005 г. за минималните изисквания за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при работа с видеодисплеи, издадена от министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването. В нея има много недомислици, но лесно ще ги различите от смислените препоръки.

  2. По закон на всеки 1 час работа с компютър се предвиждат по 15 минути почивка. Даваме си сметка, че това не е осъществимо на всяко едно работно място, но е добра идея да отделяте по 2-3 минути за разтоварване на всеки 20-30 минути работа като минимум.

    Ако имате достъп до открито пространство или поне прозорец, можете да използвате тези кратки времеви отрязъци, за да погледате в далечината. Идеята е да насочвате погледа си към обекти, които се намират на различно разстояние от вас, без да се взирате в тях. Това ще помогне на мускулите, които контролират очите ви, да се отпуснат и ще облекчи работата ви до следващата почивка.

    Ако случайно нямате възможност да погледнете навън, алтернативата е да си набележите няколко предмета в другия край на помещението и да ги обходите с очи.

    Две умни приложения, които могат да ви бъдат от полза в това начинание, са EyeDefender и Workwave. Най-малкото ще ви напомнят да си почивате на предварително зададени от вас интервали от време.

  3. Разположете монитора и нагласете щорите/завесите на работното помещение по начин, който максимално ще редуцира отблясъците от естествени и изкуствени източници на светлина.

  4. Ако имате възможност, избирайте монитори с плосък и колкото се може по-голям екран. Плоският екран допълнително ще намали отблясъците, а по-голямата площ ще даде на очите ви възможност за "разходка" и ще редуцира уморителното втренчване.

  5. Поставете монитора си на ниво, при което вратът ви е в неутрална позиция, а очите ви спокойно могат да обхванат цялата му работна площ. За повечето хора оптималното отстояние на монитора е на около 60 сантиметра от лицето, като се препоръчва горният му ръб да съвпада с нивото на очите.

  6. Използвайте максимално голям шрифт за четене и писане. Колкото по-голям е шрифтът, толкова по-малко тормоз ще понесат зрителните ви органи.

  7. Всеки път, когато усетите, че се втренчвате в екрана, премигнете няколко пъти. Мигането покрива повърхността на очите ви със сълзи и по този начин ги овлажнява и предпазва от прах.

  8. Ако сред служебните ви задължения фигурират и дейности, които не са свързани с компютър, опитайте се да организирате работата така, че да имате редуване между взирането в монитора и аналоговите занимания.

  9. Намалете яркостта на монитора си и/или използвайте f.lux и Sunglasses. Първото приложение адаптира температурата на монитора ви в зависимост от наличието на естествена светлина навън, докато второто ще затъмни браузъра ви (ако работите с Chrome), така че да не се блещите излишно.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април